Svjetski zdravstveni stručnjaci potvrdili infekciju novim sojem virusa mpox

Svjetski zdravstveni stručnjaci potvrdili su infekciju novim sojem virusa mpox, odnosno majmunskim boginjama u Švedskoj, a kako navode, osoba je zaražena  tokom boravka u Africi, koja je inače prirodni rezervat ovog virusa i gdje se bolest trenutno uveliko širi u obliku epidemije.

Svjetska zdravstvena organizacija je ponovno ovih dana proglasila epidemiju majmunskih boginja javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja.

Majmunske boginje su zarazna bolest uzrokovana virusom, koji je sličan virusu velikih boginja, ali se ne širi među ljudima tako efikasno i manja je smrtnost nego kod velikih boginja, a s čovjeka na čovjeka prenosi se kapljičnim putem  i kontaktom s kožnim promjenama, nastalim kod oboljeloga, kažu stručnjaci.

“Ovo smo oboljenje u BiH imali već prije dvije godine i to u više od 10 slučajeva i nije nam ništa novo, a razlika je jedino što je sada u pitanju soj virusa, koji se brže širi i malo je opasniji nego što je bio, te je zato i oboljenje proglašeno ponovo zdravstvenom prijetnjom od svjetskog značaja”, pojašnjava  primarijus doktor Ednan Drljević, bh infektolog, napominjući da je virus, koji se sada širi Evropom, zapravo centralnoafrički soj virusa sa većom brzinom širenja i štetnijim posljedicama.

“Smrtnost od majmunskih boginja u prošlom valu prije dvije godine bio je dva smrtna slučaja na 1000 ljudi, a ni ove godine se ne očekuje veća smrtnost”, navodi infektolog Drljević. (V.J.)