Za uvezivanje staža u Željezari u stečaju još oko 160 radnika

Za uvezivanje staža u preduzeću Željezara Zenica u stečaju preostalo je potencijalno još oko 160 radnika, potvrdio je danas član Odbora povjerilaca Avdija Halilović.

Kroz javne pozive resornog federalnog ministarstva u proteklih sedam godina, od 2018. godine, kada je proglašen stečaj, do danas je kroz uvezivanje staža riješeno oko 300 radnika Željezare“, pojasnio je Halilović.

Avdija Halilović

 

 

 

 

 

Za preostalih oko 160 radnika trebat će uvezati staž za period od 12 godina kroz naredne javne pozive Federalnog ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

Stečajni upravnik Željezare Zenica, Jasmin Hadžirašidović početkom ove sedmice uputio je Sindikatu zahtjev za posredovanje prema bivšim radnicima Društva, kojima je radni odnos prestao otvaranjem stečajnog postupka, a koji prema stažnoj i starosnoj strukturi mogu biti potencijalni penzioneri.

U zahtjevu se precizira, da Sindikat obavijesti bivše radnike da je potrebno da izvade uvjerenje o stažu u Kantonalnoj službi PIO Zenica, te da se jave u kadrovske poslove Željezare, radi detaljne provjere uslova penzionisanja, te mogućeg uvrštavanja na spisak za naredni javni poziv Vlade FBiH za uplatu neuplaćenog staža. (Š. Babić)