Vedro organizuje manifestaciju “Preko vode do slobode”

I dok traje sezona kupanja u morima, rijekama, bazenima i jezerima planinari održavaju i svoju ljetnu sezonu. U Planinarskom društvu Vedro spremaju se nakon kraće ljetnje pauze organizirati svoju petu po redu manifestaciju “Preko vode do slobode” na planini Prenj.

To je naša najljepša planina, kaže predsjednik Upravnog odbora Vedra Damir Alispahić.  Manifestacija “Preko vode do slobode” traje dva dana, prvi je rezerviran za planinarenje, a drugi za rafting Neretvom. Ovaj dvodnevni izlet na Prenj prigodan je za sve uzraste.

Većina naših aktivnosti namijanjena je i početnicima i najmlađima i onima koji imaju iskustva u planinarenju. Uostalom sam naziv našeg udruženja za promociju i podršku planinarenja i sportskog turizma jasno govori šta nam je fokus, posebno ako znamo koliki samo tursitički potencijal ima naša država“, ističe Alispahić.

Prethodne četiri godine smještaj za učesnike pohoda “Preko vode do slobode” bio je organiziran u taboru zeničkih izviđača na Boračkom jezeru. Zbog zauzetosti tabora posljednjeg vikenda u ovom mjesecu učesnici pohoda će ove godine imati drugi smještaj.

Biće to jedna eko-farma na kojoj će učesnici moći naučiti kako se proizvodi organska domaća hrana i slično“, kaže naš sagovornik.

Za učešće na ovoj turističko-planinarskoj manifestaciji udruženja Vedra zainteresirani se mogu prijaviti putem njihovog fejsbuk naloga, mejla ili kontakt telefona 062 241 016. Na Prenju će biti 24. i 25 augusta, a manifestaciju je podržala Gradska uprava Zenica. (A. Huskić)