Iz BIHAMK-a upozoravaju na pojačan promet vozila na putevima širom BiH: Ovo je trenutno stanje

Vikend, ljetna sezona i sezona godišnjih odmora dovedu do pojačanih frekvencija vozila na putevima širom Bosne i Hercegovine zbog čega iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba upozoravaju i preporučuju oprez i strpljenje.

Pojačan promet vozila tokom dana očekuje se prema lokalnim izletištima, kao i na graničnim prelazima.

Do sada su zadržavanja su zabilježena na izlazu iz naše zemlje na graničnim prelazima: Velika Kladuša, Izačić, Gradina, Bosanska Gradiška, Deleuša i Hum. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja pri prelasku granice u jutarnjim satima nisu bila duža od 30 minuta, ali postoji mogućnost da se situacija promijeni u podnevnim i poslijepodnevnim.

Sanacioni radovi aktuelni su na magistralnim putevima: Vitez – Travnik, Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča – Ustikolina, Dobro Polje – Miljevina, Bijeljina-Rača i Čevljanovići-Nišići.

Do kraja augusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Osim toga, iz BIHAMKA-a ističu da je zabranjen saobraćaj za vozila preko pet tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Još jednom, svim učesnicima u saobraćaju preporučuju se strpljenje i dodatni oprez. Osim toga, zbog visokih temperatura potrebno je poslušati i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije kako ne bi došlo do dehidratacije ili kolapsa.