Održana centralna svečanost vjersko-kulturne manifestacije “Lastavica 2024”

Vjerskim programom na platou Lastavica, a u prisustvu velikog broja vjernika, danas je završena vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2024.“

“Ove godine imali smo bogat i raznovrstan program. Mislim da je jako važno da osvijestimo značaj Lastavice kao jednog višestoljetnog kontinuiranog okupljališta, zborišta i dovišta Bošnjaka. Ovdje su se Bošnjaci okupljali u doba Bogumila, Osmanske carevine i Austrougarske monarhije, a i u doba socijalističke Bosne i Hercegovine. U svim tim periodima mi gradimo ideju kontinuiteta, a država i državnost je prije i iznad svega ideja kontinuiteta, ideja da smo mi povezani sa ovim tlom, historijom i da je ovo naše tlo i da mi odavde nikud nećemo. Mi moramo razvijati državni identitet, nacionalni i vjerski identitet i to je zapravo poruka Lastavice”, kazao je hafiz Mevludin efendija Dizdarević, zenički muftija i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije.

– “Ovdje su se naši preci već stoljećima okupljali da bi se upoznali i proširili svoja prijateljstva, ali i da se zahvale Bogu na svim blagodetima koje im on daje. Na ovom mjestu mi se podsjećamo i na našu historiju, podsjećamo se na to da mi znamo ko smo i šta smo , da su naši korijeni duboko u tlu ove naše domovine i da ćemo je čuvati kao što su to činili naši preci”, kazao je hafiz Mensur Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Vjersko-kulturnoj manifestaciji “Lastavica 2024.” prisustvovao je i zenički gradonačelnik. Nakon obilaska i druženja sa brojnim građanima koji su posjetili ovu manifestaciju, zenički gradonačelnik ukazao je još jednom na značaj i važnost Lastavice te čuvanja tradicije i naših običaja. – “Lastavica je veoma bitna tradicija Bošnjaka ova dva grada, Zenice i Kaknja. Vijekovima su se ovdje ljudi sastajali, družili i okupljali kako bi se bolje upoznali i čuvali našu tradiciju i običaje od zaborava. Ovo je jedna lijepa vjersko – kulturna manifestacija koju organizuje Medžlis Islamske zajednice Zenica. Veliki broj građana se i ove godine okupio što je vrlo bitno jer tradiciju moramo čuvati i njegovati, a ničiju drugu poništavati ili nepoštovati”, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Manifestacija „Lastavica 2024.“ počela je 26. jula i sadržavala je brojne vjerske, kulturne i sportske aktivnosti.