Penzioneri ne odustaju od protesta

“Od 60.000 penzionera u našem kantonu samo njih četiri i po hiljade može živjeti i preživjeti od penzije, 36.000 njih ne može preživjeti od 570 konvertibilnih maraka”, tvrdi Mustafa Trakić, predsjednik Saveza Udruženja penzionera ZDK koje je pokrenulo peticiju zbog najavljenog poskupljenja cijena električne energije i ostalih životnih namirnica.

Do sada imamo nekoliko hiljada potpisa, a rok za potpisivanje peticije je 7. avgust. Peticijom mi tražimo dostojanstven život penzionera, da imamo redovno i vanredno povećanje penzija shodno rastu životnih troškova kako ne bismo bili na rubu egzistencije. Peticije mogu biti potpisane u Udruženjima u svim gradovima Zeničko-dobojskog kantona kao i kod mjesnih predsjednika. Nakon toga ćemo peticiju predati u Vladu Federacije BiH i Federalni parlament jer peticija je svojevrsni pritisak. Ukoliko se ne udovolji zahtjevima mi nismo odustali od masovnih protesta koji su najavljeni u septembru”, dodao je Trakić.

Ranije su penzioneri ukazivali na težak položaj te obraćali se Vladi Federacije BiH sa zahtjevima da se izmijene članovi koji se tiču redovnog i vanrednog usklađivanja penzija te da rast penzija ovisi o rastu životnih troškova te u skladu sa rastom prosječnog ličnog dohotka u Federaciji BiH. Najavljivali su i proteste od kojih, kako kažu, ni sada ne odustaju.

Mi nećemo odustati od protesta. Mi smo najavili i zakazali proteste ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima, a kako nema naznaka da će nam udovoljiti mi se pripremamo za proteste”, dodao je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza Udruženja penzionera ZDK. (B. Dorić)