“Dani urgentne medicine Zenica 2023”

Obilježavanje „Dana urgentne medicine Zenica 2023“ počelo je jutros nizom predavanja i radionica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Riječ je o projektu  koji se realizuje zahvaljujući predanosti i stručnosti osoblja Odjela Urgentne Medicine Kantonalne Bolnice Zenica. Ovaj inovativni projekat nastoji unaprijediti razumijevanje i praksu hitne medicinske njege i zaštite kroz saradnju Kantonalne Bolnice Zenica, Ljekarske Komore Zeničko-Dobojskog Kantona, Komore Medicinskih Sestara/Tehničara Zeničko-Dobojskog Kantona, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici te platforme ABC Doktori.

Osnovna ideja za ovaj projekat je proizašla iz kontinuiranog kontakta sa ljekarima koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, službama hitne medicinske pomoći i njihove želje da nauče nešto novo u sferi medicine u koju su ubačeni neposredno nakon fakulteta. Upravo ta činjenica da u službama hitnih medicinskih pomoći rade mlade kolege koje su nakon fakulteta dobile priliku i obavezu da to rade, nam je dala ideju da radimo ovaj projekat. Naravno, kao ideju smo imali i pravo pacijenta da od medicinskih timova koji su prvi pri odgovoru na njihova hitna stanja dobiju najbolji nivo zdravstvene zaštite.

Dani Urgentne Medicine obuhvataju niz predavanja i radionica koje će se od 23. do 24. septembra 2023. godine, održati u inspirativnom okruženju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Ovaj događaj predstavlja priliku za sudjelovanje u nizu edukativnih predavanja i radionica, kojima će rukovoditi istaknuti stručnjaci iz oblasti hitne medicine i medicinskih nauka.

Cilj Dana urgentne medicine u Zenici je edukacija mladih profesionalaca i studenata koji moraju biti spremni da u svakom trenutku reaguju adekvatno na stanja koja ugrožavaju život pacijenata. Ova vrsta edukacije mora biti lako dostupna i besplatna za sve one koji dolaze u kontakt sa pacijentima, a posebno za one koji rade na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Profesionalci sa primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstva će zajedničkim snagama prikazati najčešća urgentna stanja te objasniti na koji način treba reagovati prema najnovijim protokolima.

Učesnicima će biti ponuđen širok spektar edukativnih tema, koje će obuhvatiti osnovna hitna medicinska stanja kao što su anafilaksa, akutna internistička i hiriruška stanja, te povrede. Kroz interaktivne radionice, prisutni će imati priliku da praktično nauče o postupcima osnovnog i naprednog oživljavanja (BLS i ALS), pristup traumatiziranom pacijentu, hirurškom šivenju te postavljanju imobilizacijskih materijala.

Projekat ima za cilj okupiti ljekare specijaliste, mlade ljekare, studente i medicinske sestre/tehničare, te ih inspirisati za kontinuirano učenje i stručno usavršavanje. Hitna medicina predstavlja ključnu kariku u zdravstvenom lancu, a posebno je važna za ljekare koji pružaju primarnu zdravstvenu zaštitu. Koordinatori projekta te organizacioni tim vjeruju da se upravo temelji hitne medicine neizostavan dio obuke i prakse svakog mladog ljekara.

Nadamo se da će Dani urgentne medicine inspirisati zdravstvene radnike da u svojim ustanovama uvedu promjene koje će omogućiti ravnopravan pristup zdravstvenoj njezi svim građanima Bosne i Hercegovine i regije. Nadamo se da će učesnici nakon ovog vikenda biti spremni za osnovno i napredno održavanje života, primarnu hiruršku obradu rane, zbrinjavanje traumatizovanih pacijenata, osnovnu interpretaciju ultrazvuka srca i još mnogo toga“ – ističu iz Organizacionog odbora projekta.