Trešnje – sezonsko voće po cijeni bifteka ove godine bi moglo postati nedostupno mnogima

Trešnje, nekada voće kojem su se naročito radovala djeca, danas je postalo luksuzna roba koja će mnogima ove godine postati nedostupna. Cijene im vrtoglavo rastu, te dostižu vrijednost mesa ili ribe – kao da nisu voće koje bi trebalo biti svakodnevni užitak i dostupno svima. U Bosni i Hercegovini cijena ovog sezonskog voća se kreće od 12 KM do skoro 20 KM, zavisno od prodajnog mjesta, dok je njegova cijena u Milanu dostigla 23 eura po kilogramu, a sve zbog, kako izvještavaju italijanski mediji, kolapsa proizvodnje u Apuliji nastalog zbog mraza koji je pogodio ovo područje. Apulija je najveći proizvođač trešanja u Italiji, sa 18.000 hektara pod zasadima, i čini 30% ukupne italijanske proizvodnje trešanja. Najveća proizvodnja trešnje skoncentrisana je u provinciji Bari, u kojoj je zasađeno 17.230 hektara.

Strože kontrole

U ovoj regiji sada strahuju da će tržište biti preplavljeno uvoznim proizvodima sumnjivog porijekla i kvaliteta, dok inflacija u prehrambenom sektoru usporava potrošnju, a porodice su prisiljene da smanjuju kupovinu. Zbog svega, regionalna organizacija Coldiretti traži proglašenje stanja elementarne nepogode i strože kontrole porijekla trešanja, upozoravajući na opasnost od uvoza sumnjivih proizvoda i ugroženost domaćih proizvođača.

Bilo slatke ili kisele, trešnje će biti deficitarna roba u 2025. godini, dok će im cijene porasti, procjena je kompanije EastFruit, čiji analitičari registruju i druge regije osim italijanske pogođene mrazom. Zemlje istočne Evrope i Turska – bile su teško pogođene mrazom prošlog mjeseca, zbog čega je odmah postalo jasno da će proizvodnja opasti.

Klimatske promjene

Osim klimatskih promjena uzroci poskupljenja trešanja su i u troškovima proizvodnje i transporta, kao i plasman proizvoda na tržišta na kojima se ovo voće prodaje po višim cijenama. Ekonomisti ukazuju i na još jedan uzrok, a to je da se kontinuirano smanjuje površina voćnjaka ovog voća u Evropskoj Uniji. Zbog sve većih rizika u proizvodnji trešanja, posebno zbog čestih gubitaka usjeva zbog mraza, stariji voćnjaci se postepeno iskorjenjuju i ne zamjenjuju.

Koliko će cijene rasti, može se samo pretpostavljati, ali ono što je sigurno, trešnje više nisu i neće biti samo obična šaka voća.

Forbes.ba