Doručak je najvažniji obrok u danu jer sa njim započinjemo cjelokupan proces u organizmu i važno je sredstvo za ostatak dana.
Dijetetičari zato smatraju da određenu hranu treba izbjegavati kada je u pitanju prvi dnevni obrok.
Jogurt sa ukusom
Kao hrana bogata probioticima, jogurt se reklamira kao hranljiv dodatak vašoj ishrani. Ali nisu svi jednaki, a stručnjaci preporučuju izbjegavanje onih prethodno aromatizovanih jogurta.
Zašto jogurt sa ukusom nije idealan:
„Mnogi jogurti sa ukusom su prepuni dodatog šećera, ponekad koliko i bombona”, kaže Kerolajn Suzi, portparol Akademije za ishranu i dijetetiku za Real Simple i dodaje:
“Ovo može dovesti do skokova šećera u krvi i pada, ostavljajući vas ubrzo nakon toga gladnim. Vaša bolja opcija za doručak: običan grčki jogurt prepun proteina je pravi način”, koji možete malo popuniti svježim voćem, orašastim plodovima ili malo meda za dodatnu slatkoću.
Flaširani smutiji i voćni sokovi
Smutiji i sokovi su postali popularan doručak u pokretu kada ste zauzeti. Međutim, oni možda nisu najbolji za vas. Zašto prethodno upakovani smutiji i sokovi nisu idealni? Sve je u vlaknima – i njihovom nedostatku.
“Mnogi već pripremljeni smutiji i sokovi sadrže malo vlakana i bogati su šećerom, što dovodi do brzih energetskih padova. Čak i ako su napravljeni od voća, pijenje sokova bez vlakana ne pruža iste prednosti kao cijelo voće.Vaša bolja opcija za doručak: može biti skoro jednako brzo i zgodno da napravite sopstvene smutije. Ubacite mješavinu cijelog voća, zelenila, proteina i zdravih masti (kao što su puter od orašastih plodova ili laneno sjeme) u blender i imaćete svoj zdrav doručak.
Krofne i slatka peciva
Vjerovatno je sasvim jasno da krofna ili čokoladni kroasan nisu na listi zdravih izbora za doručak.
“Opcije za doručak zaslađene šećerom, kao što su krofne, obično nemaju proteina i vlakana, koja su važna da vam pomognu da ostanete siti u narednim satima. To znači da ćete potražiti drugi doručak (možda još jednu krofnu?) ranije nego što mislite. Vaša bolja opcija za doručak: ako povremeno ne možete da odolite toj krofni ili hrpi palačinki napunjenih sirupom, poželećete da im date zdraviju stranu. Pokušajte da se uparite sa hranom bogatom proteinima, kao što su jaja”, objašnjava nutricionista za Real Simple.
(Vijesti.ba)