Grad Zenica će obezbijediti budžetsko finansiranje rada organizacija osoba sa invaliditetom

Kampanja Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica “Ne želimo biti sjenke”, realizovana kroz Koaliciju osoba s invaliditetom, čini se urodila je plodom jer je Grad Zenica, kao jedna od adresa nadležnih u sistemu vlasti, prihvatio avgustovsku inicijativu kojom se nastojalo i željelo omogući kontinuirano budžetsko finansiranje, a time i rad organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata sa područja grada Zenica.

Naime, u zvaničnom dopisu na adresu ovog uduženje Grad Zenica je naveo kako prihvata i podržava Inicijativu za uključivanje finansiranja programa reprezentativnih organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata u budžet grada Zenice te da je, u skladu sa propisima, može realizovati. U suštini, ovo je prvi korak da organizacije osoba sa invaliditetom izađu iz sjenke, shodno članu 28. Federalnog zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom.

Selvedin Dedić istiće kako će oni sada sa resornom gradskom službom nastaviti raditi na reslizaciji dogovorenog. Ovome je prethodino sastanak sa Gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem koji je rezultirao prvo usmenom pa evo i pisanom podrškom, što je značajan korak u osiguravanju potrebne podrške organizacijama koje se bave pravima osoba sa invaliditetom i civilnim žrtvama rata, a koje se često suočavaju s brojnim izazovima u ostvarivanju svojih prava i potreba.

Nema sumnje da će provedba navedenog u praksi doprinijeti poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava, a sve je u skladu sa članom 28. Zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditeom, pojašnjava Harun Aliefendić, koordinator ovog projketa.

Slijedom dogovorenog gradske vlasti sada trebaju uvrstiti planirana sredstva za realizaciju ove inicijative u Gradski budžet jer samo tako bi se osiguralo kontinuirano finansiranje reprezentativnih organizacija i udruženja osoba s invaliditetom. Zenica bi tako postala prvi grad u Federaciji BiH koji bi uspostavio održivost rada navedenih organizacija i udruženja čime bi se omogućilo i poboljšalo provođenje programa rada ovih udruženja. (S.G.).