Sve izvjesniji protesti penzionera

Sve je izvjesnije da bi penzioneri u većem BH entitetu mogli aktivirati odluku o protestu, koji su prolongirani, jer nije ispunjen nijedan od zahtjeva ove populacije, potvrdio je danas Mustafa Trakić, predsjednik Udruženja penzionera ZDK i član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Do prolongiranja protesta došlo je nakon što je Vlada FBiH sredinom septembra prihvatila zaključke Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera za poboljšanje materijalnog statusa penzionera, osim vanrednog usklađivanja penzija.

Jedan od zahtjeva bio je isplata jednokratne pomoći i to u iznosu od 200 KM za penzionere čija je penzija do 1.000 maraka i 100 KM za penzije veće od 1.000 maraka, pri čemu je uslov da se usvoji rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je zakazana za 22. i 23. oktobar, zasad nema rebalansa budžeta, ukazao je Trakić.

Protesti nisu odgođeni, nego je samo datum prolongiran ukoliko se ne ispune naši zahtjevi. Prvi naš zahtjev bio je izmjena i dopuna člana 80. Zakona o PIO s ciljem vanrednog povećanja penzija do kraja godine. Koliko vidim, od toga još ništa. Drugi naš zahtjev bio je jednokratna pomoć do kraja oktobra, znači nećemo ni nju imati, jer nema rebalansa. I treći naš zahtjev bio je nacrt izmjena i dopuna Zakona o PIO. Ni na njemu se nije počelo raditi. Sačekat ćemo sjednicu Upravnog odbora Saveza, koja je planirana za 25. oktobar, da vidimo kakve će odluke biti donesene”, kazao je Trakić. (Š. Babić)