SpinIT konferencija-Zenica postaje centar IT inovacija

U Zenici je danas otpočela sa radom dvodnevna IT manifestacija/SpinIT konferencija,koju organizuje Zenička razvojna agencija ZEDA u partnerstvu sa udruženjem ZeForge.

Konferencija se priređuje u okviru SpinIT projekta podržanog od strane Interreg Dunavskog programa,u kojem učestvuje 9 zemalja, Češka, Slovenija, Mađarska,Hrvatska, Srbija, Bugarska,Rumunija,Crna Gora i BiH.

“Radi se o projektu za razvoj naprednih vještina u Dunavskom regionu,vrijednom ukupno 2,5 miliona eura,koji je realizuje 30 mjeseci”, podsjeća Mirza Sikirić,projekt menadžer u Agenciji ZEDA.

Predviđeno je održavanje niza predavanja i panel diskusija u okviru koje će se podijeliti iskustva iz oblasti digitalizacije, Industrije 4.0 i IT-međusektorske saradnje.

Konferencija je izuzetna prilika za učenje o najnovijim  tehnološkim trendovima i inovacijama, uz prisustvo regionalnih i međunarodnih lidera iz IT industrije.

Jedna od panelistica je prof.dr. Sanja Peković,prorektorica za internacionalizaciju na Univerzitetu Crne Gore,koja je i potpredsjednica Upravnog odbora Naučno-tehnološkog parka Crne Gore.

“Zadovoljstvo mi je je da budem dio ovog projekta koji vodi ZEDA.Prije par godina pod uticajem pandemije Covid-a digitalizacija je značajno ubrzana u oblasti visokog obrazovanja,ali smo prepoznali i razne aspekte koji moraju da se unaprijede”, izjavio je prof. Peković, dodajući da tome doprinose i ovakvi projekti.

Ekspertica iz Agencije ZEDA Aida Pašalić-Uznović najavila je za sutra Development Day u okviru kojeg će biti više govora o dostignućima iz IT industrije i razvoju aplikacija. (Š.B.)