U sjedištu Vlade ZDK potpisani ugovori za projekte zaštite okoliša vrijedni 1.110.000 KM

U sjedištu Vlade ZDK danas su potpisani ugovori sa 101 korisnikom sredstava po Javnom pozivu za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti  iz oblasti zaštite okoliša za 2024. godinu kroz tri LOT-a.

Kroz ovaj Javni poziv Vlada ZDK opredijelila je 1.110.000 KM, a korisnici sredstava su jedinice lokalne uprave, javna komunalna preduzeća koja se bave prikupljanjem, transportom i zbrinjavanjem komunalnog otpada na području ZDK, nevladine organizacije i udruženja, ali i javne ustanove ZDK, koji će kroz delegirane projekte doprinijeti zaštiti okoliša.

“Gledali smo da skoro sve općine, gradovi i javna komunalna preduzeća koji su aplicirali budu na neki način ispoštovana prilikom ovog Javnog poziiva i skoro svi koji su aplicirali su dobili sredstva. Ona se većinom odnose na nabavku komunlne opreme, kamiona, pretovarnih stanica. Tu su i projekti koji tretiraju zbrinjavanje divljih deponija i sufinansiranje prevoza do Regionalne deponije Mošćanica”, kazao je Adnan Šabani, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša u Vladi ZDK.

Prema riječima ministra Šabanija najviše sredstava je dodijeljeno općinama i javnim preduzećima kroz prva dva lota u ukupnom iznosu od 910.000 KM. Među korisnicima je i zeničko preduzeće ALBA Zenica d.o.o  “Ovaj put smo se prijavili za sufinansiranje dva projekta, jedan se odnosi na odvojeno sakupljanje otpada na javnim mjestima i imamo namjeru nabaviti deset metalnih zvona. Kroz drugi projekat namjeravamo ovim sredstvima aktivnosti na uklanjanju divljih deponija na području našeg grada, kroz digitalni sistem označavanja ”, ističe Džafer Dautbegović, menadžer za kvalitet i projekte u preduzeću ALBA Zenica d.o.o. .

Tokom današnjeg potpisivanja ugovora sa korisnicima ministar Šabani je najavio za narednu godinu i LOT 4, koji će se odnositi na sufinansiranje projekata privatnim firmama, koje se bave zbrinjavanjem i tretmanom otpada, ali i sufinansiranje projekata energetske efikasnosti. (M.H.)