Tursitička zajednica ZDK uskoro počinje sa radom

Nakon niza prethodnih radnji, nedavo je Vlada Zeničko- dobojskog kantona opet osnovala Turističku zajdenicu ZDK s osnovnim zadatkom kontinuirane promocije sveukupnih turističkih potencijala ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Trenutno njen prvi čovjek, Jasmin Šarić, kaže da još traje faza registracije, ali će u narednih mjesec- dva u potpunosti profunkcionisati.

“Ono što ljudi vide u njeom budžetu ja posmatram na potpuno drugačiji način jer taj budžet treba služiti da bi Tursitička zajednica pokretala različite projkete prema Evropskoj uniji i UNDP-iu, prema predpristupnim fondovima kako bi se napravile ozbiljne investicije i da u naredne četiri godine turizam dođe na treće ili četvrto mjesto po prometu u ovom kantonu”, ističe Šarić. Dodaje kako Zakon o osnivanju Turističke zajednice pruža jako puno mogućnosti. “Rarazvijati privredu, a pri tome ne razvijati i turizam je besmisleno, jer ovaj kanton ima ogromne mogućnosti, a prvi konkretni koraci će biti zadnja dva dana ovogodišnjeg obnovljenog ZEPS-a, u čiju organizaciju su maksimalno uključeni.

Jasmin Šarić

Obrazloženje opredijeljenosti Vlade i resornog ministarstva da se ponovo osnuje Turistička zajednica je da ovaj kanton ima veliki turistički potencijal te da se posljednjih godina bilježi sve veći broj zainteresovanih turista za mnoga mjesta, čemu u prilog ide i broj ostvarenih noćenja. Osnovni zadatak je kontinuirana promocija turističkih potencijala ovog dijela BiH. Potencijali koje imamo mogu poslužiti za dovođenje stranih investitora, zaniteresovanih za ulaganaj u BiH, a potencijale poput vode, čistog zraka, nekontaminiranog zemljišta piramide u Visokom, kugle u Zavidivićima, Bobovac itd. pokazati strancima te raditi na patriotskom turizmu, poput onoga što rade u Turskoj, Normandiji itd., smatra Šarić. Iako su još u fazi registracije, Šarić procjenuje kako bi kantonalna Turisitička zajednica mogla profunkcionisati punim kapacitetom zamjesec- dva, za četiri godine postati treća ili četvrta po prometu u Kantonu, a definisani su i prvi koraci koji podrazumijevaju i prijekciju dva filam zadnja dva dana ovogodišnjeg ZEPS-a, kaže Šarić. (S.G.)