Alen Bičakčić godišnjicu povelje Kulina bana obilježio vožnjom biciklom od Zenice do Dubrovnika

Povodom obilježavanja 835. godišnjice potpisivanja povelje Kulina bana najbolji sportista junior grada Zenica, Alen Bičakčić, dobio je i prihvatio poziv Udruženja “Kula” Gorica da biciklističkom vožnjom od Zenice do Dubrovnika u dužini od 300 km obilježi datum od velikog historijskog značaja za našu domovinu.

Alen je inače svestrani mladić, skijaš reprezentativac BiH, član Ski kluba “Ze 2010”, izvrstan student druge godine Fakulteta za sport i tjelesni odgoj, član udruženja “Kula” Gorica i brojnih drugih udruženja i volonter koji je prepoznao važnost promoviranja svog grada i svoje domovine kroz pozitivne vrijednosti.

Pothvat je trajao dva dana. U prvoj etapi vozio je od Zenice do Mostara, te je nakon noćenja nastavio put do Dubrovnika. U Dubrovniku je u organizaciji gradonačelnika grada posjetio Državni arhiv gdje se čuva jedan od originala povelje. Povelja, potpisana na Bilinom polju je ne samo do sada najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument, već i najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država. Potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću i prvi je bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru. Alenu želimo još puno “dobrijeh dana”, sportskih uspjeha i velikih pothvata u kojima će se naš grad i Bosna i Hercegovina spominjati u pozitivnom kontekstu.