Gradonačelnik Kasumović obišao aktuelne radove na infrastrukturi na području MZ Nemila

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, obišao je danas lokacije u MZ Nemila, gdje su aktuelni radovi na asfaltiranju lokalnih puteva, zatim regulaciji korita rijeke Bosne kod ušća u Orahivčku rijeku, te na izgradnji primarnog vodovoda Stara Nemila.Sve ovo od velikog je značaja za mještane ovog prostora.

Na prostoru MZ Nemila trenutno se izvode radovi na asfaltiranju 5 kilometara lokalnih puteva, što finansira Grad Zenica sa oko 500.000 KM.

“Imali smo strašne opstrukcije zbog žalbi, kako ne bi počeli mnogi radovi na prostoru Grada za koje smo raspisali tendere, ali evo ovi radovi u Nemili konačno su počeli i riječ je o asfaltiranju dotrajalih i propalih lokalnih puteva u ukupnoj dužini 5 kilometara”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

“Ovi radovi na asfaltiranju za mještane Nemile mnogo znače, jer su mnogi putevi ovdje zaista bili devastirani i u užasno lošem stanju, a ovim će mještani dobiti široke i moderne puteve i to je zaista veliki ustupak Gradske uprave za ovdašnje stanovnike”, ističe Mujo Garanvić, sekretar za mjesne zajednice Nemilskog sliva.

Na ušću Orahovičke rijeke u rijeku Bosnu u Mjesnoj zajednici Nemila u toku su i radovi na regulaciji korita rijeke Bosne. Po riječima gradonačelnika Kasumovića većina posla na ovoj lokaciji je završena, a ovi radovi, koji će zaštiti naselje Nemilu od budućeg plavljenja, trebali bi biti okončani za dva mjeseca.

“Ovdje se radi obala utvrda rijeke Bosne s obje strane i Orahovičke rijeke u ukupnoj dužini od oko 3 kilometra, jer su upravo na ovom prostoru bila česta plavljenja, pa ćemo zaštiti i naselje, lokalne puteve, kao i autocestu M17.Vrijednost projekta je oko 4 miliona eura i ovo radimo zajedno sa Autocestama Federacije”, navodi Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

“Želim se zahvaliti Gradskoj upravi Zenica na nesebičnoj podršci, koju nam je pružila i finansijski i u izvođenju ovih radova, a ovaj projekat mnogo nam znači, jer je 2014. godine zbog obilnih kiša došlo do velikih poplava, kada je uništen veći dio Nemile, a nakon ovih radova nadamo se da se to više neće ponoviti”, naglašava Ajla Ređić, zamjenica predsjednika MZ Nemila.

Boraveći na teritoriji Nemile, gradonačelnik Zenice posjetio je danas i lokaciju gdje su aktuelni radovi na izgradnji primarnog vodovoda Stara Nemila.

“Grad Zenica i Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Kasumovićem, dosad je u podružnicu Stara Nemila uložila oko 259 .000 maraka za rekonstrukciju primarnog cjevovda kroz samo naselje, a rekonstrukcija postojećeg, starog cjevovoda podrazumijeva dovođenje novih količina pitke vode iz pravca akumulacije prema našoj podružnici, kako stanovništvo ne bi imalo problema pri ovako velikim sušama.Zbog toga se zahvaljujemo Gradskoj upravi, Gradu, gradonačelniku Kasumoviću i svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta”, navodi Damir Kljun, predsjednik Odbora za vodu i član savjeta MZ Nemila. (V.J.)