Danas sunčano i vruće, dnevna temperatura od 34 do 40 stepeni

U Bosni i Hercegovini jutros je vedro.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 14 stepeni; Sokolac, Srebrenica 16; Bugojno, Široki Brijeg 18; Bihać, Drvar, Sarajevo 19; Banja Luka, Livno, Prijedor, Sanski Most, Zenica 20; Doboj, Zvornik 21; Tuzla 22; Bijeljina 24; Trebinje 25; Gradačac 27; Neum 28 i Mostar 29 stepeni.

Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 946 hPa, za 4 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

U Bosni i Hercegovini će danas biti sunčano i vruće. Vjetar u Hercegovini slab do umjeren jugozapadni, a u Bosni istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura zraka od 34 do 40 stepeni.

U Sarajevu sunčano i vruće. Dnevna temperatura zraka oko 36 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hdrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometerološki zavoda (FHMZ) BiH izdao je crveno upozorenje zbog visokih temperatura zraka za područje širom Bosne i Hercegovine, osim u planinskim područjima. Crveno upozorenje je izdato od 12. do 14. augusta, za  period od 12 do 17 sati.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će biti između 35 i 40, lokalno na jugu, sjeveru i centralnim područjima do 42 stepena.

– Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama – navodi se u preporukama Svjetska meteorološka organizacija (WMO).