Polaganje kamena temeljca za Borački dom na Koritima-Vesela Bukva, MZ Orahovica

Na lokalitetu Vesela Bukva – Korita u Mjesnoj zajednici Orahovica, 11. augusta 2024. godine, održana je svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju Boračkog doma. Događaj je organiziralo Udruženje demobilisanih boraca Zenica “Prva kasarna BiH” pod vodstvom predsjednika Mehmeda Oruća.

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, koji je položio kamen temeljac, čime je ozvaničen početak izgradnje objekta namijenjenog okupljanju i druženju boraca, ali i svih drugih posjetilaca. Ovaj objekat će također doprinijeti očuvanju bogate tradicije i historije odbrane Bosne i Hercegovine, kao i promociji prirodnih resursa naše zemlje.

Tom prilikom, gradonačelnik Kasumović je istakao važnost ovog projekta za lokalnu zajednicu.

Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za sve nas. Nakon što smo jučer završili putnu infrastrukturu, danas započinjemo još jedan značajan korak u revitalizaciji ovog područja. Očekujem da će ovi prekrasni predjeli naše domovine, Bosne i Hercegovine, oživjeti i postati privlačna destinacija za domaće i strane posjetioce”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Projekat izgradnje boračkog doma dolazi neposredno nakon završetka putne infrastrukture u ovom kraju, čime se dodatno naglašava posvećenost lokalnih vlasti i udruženja unapređenju kvalitete života u ovim područjima.

Izgradnja boračkog doma predstavlja korak naprijed u stvaranju održive zajednice koja cijeni i podržava svoje borce, nudeći im prostor za međusobno povezivanje i očuvanje sjećanja na teške, ali slavne dane bh. historije.

Na kraju svečanosti, predsjednik Udruženja Mehmed Oruć i hafiz Husejin-ef. Čajlaković, koji je rodom iz ovoga kraja, izrazili su zahvalnost gradonačelniku Kasumoviću na njegovom razumijevanju važnosti projekata usmjerenih ka unapređenju ovog područja. (izvor: Odsjek za protokol i informisanje GU Zenica)