Potpisani novi kolektivni ugovori za oblast zdravstva u ZDK

zdk.ba

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, Aida Salčinović, potpisala je juče kolektivne ugovore s predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK, te Sindikata radnika u zdravstvu ZDK, koji će biti na snazi narednih 18 mjeseci.

Kako su istakli ministrica Salčinović i premijer ZDK-a Nezir Pivić, novim su ugovorima znatno povećana primanja zdravstvenih radnika, a Vlada ZDK je, podvukli su, opredijeljena da u kontinuitetu poboljšava njihov status i jača zdravstveni sistem u tom kantonu.

Od početka pregovora ističem da je jako bitno da razumijem zahtjeve radnika zaposlenih u zdravstvu te smo se, shodno tome, tako i postavili. Došli smo do zajedničkog jezika te je došlo do povećanja koeficijenata i boljih uslova na radu, da se osigura neodlazak ljekara i zdravstvenih radnika van države Bosne i Hercegovine“, kazala je ministrica Salčinović.

Zadovoljstvo zbog postignutog dogovora izrazili su i sindikalni predstavnici, a predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije na području ZDK-a Elis Cikotić istakao je kako su zadovoljni “ne samo zbog značajnog povećanja plaća, nego i zbog rješavanja bitnih pitanja, koja su ovim ugovorom na odgovarajući način riješena”.