Počela Javna rasprava o Nacrtu Zakona o socijalnim ustanovama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je početak javne rasprave o Nacrtu Zakona o socijalnim uslugama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Javna rasprava trajat će 120 dana, počevši od 2. augusta 2024. godine.

Ovaj zakon predstavlja prvi zakon ovog tipa na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koji će regulisati pružatelje socijalnih usluga i modele socijalnih usluga u cijeloj Federaciji.

Njime se prepoznaje i ističe sedam sveobuhvatnih načela kvaliteta socijalnih usluga i to dostupnost, pristupačnost, priuštivost, usmjerenost na korisnika, sveobuhvatnost, kontinuiranost i usmjerenost na rezultate.

Ovaj Zakon stavlja korisnika na prvo mjesto”, smtra Samir Hrustić, predsjednik Društva socijalnih radnika ZDK.

Do sada smo to imali uređeno Pravilnikom o standardima za rad u ustanovama socijalne zaštite i većina centara, posebno u ZDK, primjenjivali su te standarde ali samo u pojedinim dijelovima, korisnik je bio pitan ali u nedovoljnoj mjeri”, ukazuje Hrustić.

Cilj Zakona o socijalnim uslugama FBiH je unaprijediti kvalitet života najranjivijih članova društva kroz pružanje socijalnih usluga i podrške, zaštitu prava, te promicanje socijalne inkluzije i jednakosti.

Sve zainteresirane strane su pozvane da se uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos u oblikovanju ovog značajnog zakona koji će donijeti pozitivan pomak u našoj zajednici. (Š. Babić)