Zastupnici u Skupštini ZDK usvojili Prijedlog zakona o dopunskim pravima boraca

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici, većinom glasova, nakon šire rasprave, usvojila Prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, čijem se donošenju protivio Savez ratnih vojnih invalida.

Zakon su podržali 23 zastupnika, šest je bilo suzdržanih i nije bilo glasova protiv.

Skupštinsko zasjedanje pratili su predstavnici desetak boračkih udruženja i organizacija kantonalnog nivoa kao i onih koji djeluju u FBiH.

Tražili smo da se u Zakon uvrste naša prava, a ne da se ona definišu podzakonskim aktima ili odlukama Skupštine, izjavio je Amir Mujkić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida ZDK.

“Naše dalje poteze odredit će Predsjedništvo Saveza”, kazao je Mujkić.

Resorni ministar, Adnan Sirovica je izjavio da je detaljno analizirao zahtjeve Saveza ratnih vojnih invalida oko liječenja, banjsko klimatskog liječenja i protetike i kako je ustvrdio u svim segmentima Zakon je predvidio značajna povećenja izdvajanja sredstava.

Tokom rasprave, zastupnici SDP-a i BHI-KF zastupali su stav da se Zakon povuče sa dnevnog reda, jer su, kako su kazali, neke boračke organizacije nezadovoljne zakonskim rješenjima, no većina zastupnika je smatrala da dokument donosi poboljšanja te da u finansijskom smislu znači dodatnih pet miliona maraka.

U narednom periodu trebaju se donijeti podzakonski akti, a početak primjene Zakona je od početka naredne godine.

Skupština je prethodno jednoglasno podržala Nacrt Zakona o proglašenju Zaštićenog područja planine Zvijezda.

Na dnevnom redu je i odluka o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2024. godinu, kao i Program obilježavanja Dana ZDK, uz Odluke o dodjeli javnih priznanja. Zastupnici će razmatrati i Informaciju o dostignutom stanjnu u oblastima socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u 2023. godini. (Š. Babić)