Smanjeni prinosi maline u ZDK

Ovogodišnji prinosi maline na terirotiji ZDK znatno su umanjeni, našta su uticale vremenske prilike, ali njen kvalitet veoma je dobar, kažu u Udruženju poljoprivrednika ZDK.

U nižim područjima ZDK berba dvogodišnjih sorti maline je završena, dok berba jednogodišnjih sorti još traje, ali mogu već sada reći da su ove godine prinosi maline smanjeni sigurno za 30 do 40 procenata, jer tokom proljeća je bio vrlo kratak period vegetacije u kojem je malina ostala kratkih rodnih grana, što se i odrazilo na prinose “, navodi Emir Tutnjić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK, inače dugogodišnji malinar.

Ipak kvalitet ovogodišnjih malina, po riječima Tutnjića, izrazito je dobar i u odnosu na prethodne godine jedan je od najboljih kvaliteta.

Što se tiče konačne otkupne cijene malina ove godine, ona još nije definisana, a pojedini otkupljivači su izlazili sa nekim akontativnim cijenama do 3 KM i ti iznosi su već uglavnom isplaćeni prema prozvođačima.

Mi pratimo dešavanja u Srbiji u segmentu malinarstva, gdje se otkupna cijena maline kreće između 3 i 4 marke i mi smatramo da bi to trebala biti i neka naša cijena, mada mi prozvođači priželjkujemo i značajno veću cijenu da bi malinarstvo imalo budućnost i perspektivu da se zadrži i krene na bolje staze“, ističe predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK.

Kantonalni poticaj proizvođačima maline, smatra Tutnjić, lani je bio dobar i iznosio je 0,60 po kilogramu za prozivođače sa preko 700 kilograma maline minimalno.

Kantonalnim budžetom ove godine za proizvođače jagodičastog voća predviđeno je oko 800.000 KM i mi smo već imali određene kontakte sa predstavnicima resornog kantonalnog Ministarstva i ministrom da se iznos, planiran za proizvođače, rasporedi na ljude, koji ostvare pravo, te smatramo da bi to trebao biti zanačajniji i veći iznos u odnosu na prošlu godinu“, napominje navodi Emir Tutnjić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK.

(V.J.)