KUD “Željezara” boravio u Turskoj

Kulturno-umjetničko društvo „Željezara“ Zenica vratilo se ovih dana iz Turske gdje su bili učesnici međunarodnog festivala Yafem koji se, po 27. put, održao u gradu Yalova u Turskoj. Među 15 zemalja učesnica oni su bili jedini predstavnici Bosne i Hercegovine.

Festival porodičnih veza i prijateljstva Yafem već 27 godina se održava u Yalovi, gradu na obali Mramornog mora nedaleko od Istanbula. Ovdje se okupljaju zemlje iz zapadnog i istočnog dijela nekadašnjeg Otomanskog carstva uključujući i one Balkanske. Uz društva iz Makedonije i Novog Pazara iz Sandžaka u Srbiji, KUD Željezara bio je jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na ovoj međunarodnoj smotri.

Zenica je na ovom festivalu jedan od gradova koji je najduže zastupljen. Do sada su tu nastupali BosniaFolk, Filigran, KUD Gorica i evo, posljednje četiri godine, sa izuzetnim uspjehom nastupa i KUD Željezara“, kaže Midhat Kasap, koordinator festivala Yafem za područje Bosne i Hercegovine.

Na svoj četvrti nastup u Yalovi, KUD Željezara je došao sa 20 članova folklorne sekcije i deset članova narodnog orkestra. Među 500 učesnika iz 15 zemalja, oni su bili jedini iz naše zemlje.

Mi smo se trudili, imali smo šest noći zaredom nastupe, da se svaku noć predstavimo sa drugom koreografijom. Mi imamo zastupljene koreografije svih naroda Bosne i Hercegovine. Tako smo i ove godine u našim nastupima predstavili koreografije i Bošnjaka i Hrvata i Srba sa područja naše zemlje. Publika je bila oduševljena našim nastupom takod da smo svi bili zadovoljni“, riječi su Adela Sinanovića, predsjednika KUD „Željezara“.

Članovi Yafema već su bili gosti KUD-a Željezara u Zenici. Ove godine ponovo žele doći u brojnom sastavu. Prilika za to biće 22. smotra folklora koju željezarci organizuju i koja će biti međunarodnog karaktera.

Imamo toliko zainteresovanih država i iskreno se nadamo da ćemo imati sluha od gradske uprave i kantona da nas podrže finansijski. Najveći trošak u svemu je smještaj naših gostiju koji dolaze izvana“, kaže naš sagovornik.

Smotra folklora u Zenici održava se krajem avgusta ili početkom septembra. U KUD-u Željezara se nadaju da će uz podršku Grada i Kantona uspjeti da zatvore finansijsku konstrukciju, a aplicirali su i na javni poziv federalnog ministarstva kulture. (D. Travar)