Blagi pad potrošačkih cijena

Agencija za stastiku BiH u junu ove godine, a u odnosu na mjesec prije, bilježi pad nivoa potrošačkih cijena u prosjeku za 0,5 posto, te ukazuju da je došlo do pada cijena hrane i bezalkoholnih pića za 0,9 posto, odjeće i obuće za dva posto, prevoza za 1,4 posto itd.

Ovo je samo paralela u odnosu na cijene u maju, ali moramo imati u vidu da su tokom aprila cijene u BiH bile na maksimumu u zadnjih 10 godina, te zabilježeni pad potrošačkih cijena u junu i nije realan prikaz pravog stanja, jer u odnosu na juni prošle godine cijene hrane i bezalkoholnih pića su više za 1,64 posto, što znači da su u tom poređenju cijene zapravo rasle“, pojašnjava Admir Arnautović, predsjednik Udruženja potrošača Srednja Bosna iz Travnika, napominjući takođe da je svake godine hrana jeftinija ljeti, a skuplja zimi, te da već od jeseni možemo očekivati novo povećanje cijena hrane.

Osim toga, kako navodi predsjednik Udruženja potrošača Srednja Bosna, u junu ove godine, u odnosu na isti period lani, poskupjela je stanirana i to za čak 10 posto, a preko 10 posto skuplje su i određene finansijske usluge, kao što su bankarske i usluge mikrokreditnih osiguravajućih kuća, što je veliki udar džepove potrošača. (V. Jovanović)