Aero klub Zenica nastupio na Evropskom prvenstvu u Rumuniji

Od 22. do 26. jula održano je Deveto Evropsko prvenstvo aero modelara, slobodno letećih modela (free flight), kategorijama jedrilica, gumenjaka i penjača (F1A, F1B i F1C).  Prvenstvo je održano u gradu Simeria u Rumuniji. Na takmičenju su učestvovali modelari iz 27 država, a među njima i modelari iz Bosne i Hercegovine.

Darijo Jermol prošlogodišnji svjetski prvak i nekadašnji član Aero kluba Zenica čovjek koji je svoje prve avio modele i prva modelarska takmičenja napravo u Aero Klubu Zenica osvojio je i Evropsko prvenstvo i postao novi evropski prvak. On je u veoma jakoj konkurenciji u kojoj je učestvovalo 40 takmičara u klasi F1C, iz cijele Evrope izvojevao je pobjedu i osvojio titulu Evropskog prvaka.

Radujemo se Darijevom uspjehu i upućujemo mu iskrene čestitke ispred svih članova Aero kluba Zenica!“, poručili su iz Aero kluba Zenica.

Na ovom takmičenju je učestvovala i reprezentacija Bosne i Hercegovine koju su predstavljali modelari iz aero klubova iz Visokog i Banja luke.

U kategoriji jedrilica (F1A) reprezentaciju Bosne i Hercegovine su sačinjavali: Edin Šahinović, Elmin Kerko i Srđan Vranješ dok su u kategoriji modela na pogon gumom (F1B) Faruk Čabaravdić, Haris Jusufbašić i Malik Čabaravić sačinjavali ekipu Bosne i Hercegovine.

Naš član Milivoje Nedić je trebao biti član reprezentacije BiH u kategoriji (F1B) ali je iz zdravstvenih razloga morao odusati od takmičenja. Naši takmičari su se veoma dobro borili i dobro su plasirani, a posebno treba istaći Harisa Jusufbašića koji je tek nakon fly off-a zauzeo 26. mjesto od 70 takmičara. (izvor: Aero klub Zenica)