Reakcije Gradonačelnika i Muftije na objavljenu fotografiju

Objavljena fotografija Muftije zeničkog hfz. Mevludin efendije Dizdarevića na kojoj pije kafu u društvu trojice kandidata za gradonačelnika na predstojećim izborima izazvala je dosta reakcije.

Nakon objavljivanja fotografije na društvenim mrežama reagovao je aktuelni gradonačelnik Fuad Kasumović koji je na svom FB profilu između ostalog napisao da je ovo citiramo: “eklatantan primjer miješanja jednog vjerskog službenika u predizbornu kampanju, i s ovim naša saradnja teško da se može nastaviti. Sve sam se nadao da će zenički muftija smoći snage da bude kohezivni faktor koji će objedinjavati sve zeničke muslimane, ali očito je ucijenjen od politike koja mu je i omogućila njegov mandat, a mi drugi, koji smo slobodni od takvih ucjena, očito ćemo biti primorani tražiti drugu ulemu, imame koji će biti u službi vjere i svakog pojedinca. Ni ovoga puta zenički muftija nije mogao obuzdati svoju duboko politikantsku ulogu miješajući se (pre)očito u politiku, ponavljam po ko zna koji put, a sada i preuranjenu predizbornu kampanju”, napisao je Gradonačelnik Kasumović.

Nakon ovoga oglasio se također na FB profilu i Mutfija hfz. Mevludin ef. Dizdarević koji je između ostalog napisao: “Zaprepašten sam količinom teških riječi i uvreda kojim gospodin Kasumović ponovo zasipa moju malenkost, ali i autoritet i časnu funkciju muftije zeničkog. Godinama slušamo uvrede, ponižavanja i objede koje Kasumović svakih izbora časti sve, pa i mene lično. Vrijeđao je imame, hafize, mujezine, pa se drznuo da vrijeđa i uvaženog Reisul-ulemu. Pitamo se ima li išta sveto za gradonačelnika, ima li ijedan autoritet koji on poštuje i koji neće popljuvati i omalovažiti? Mene je nazivao svakojakim imenima i najgorim uvredama, mada mu nisam rekao ružnu riječ u javnom prostoru. Zbog općeg dobra građana Zenice pružao sam ruku nakon svake uvrede, vjerujući da je oprost odlika vjernika i da će biti shvaćen kao izraz dobrote, a ne slabosti. Međutim, nisu izbori ni krenuli a gradonačelnik je u jednoj usputnoj kahvi, na putu sa pijace (o čemu svjedoče vidljive kese) našao razlog da vrijeđa, etiketira, proziva, kao da se radi o nekom pomno planiranom sastanku i konspiraciji koju samo on vidi. Pri tom, radi se o ljudima različitih političkih opcija i ideologija, ali uprkos razlikama sa svima njima dijelim san o boljem gradu Zenici. Zar to gradonačelnik želi da Islamskoj zajednici određuje sa kim da sjedamo i sa kim da kahvu pijemo”, napisao je između ostalog muftija Dizdarević.

Nakon ovoga u novoj reakciji gradonačelnik Kasumović na FB profilu je napisao:

“Smatram da nosioci javnih funkcija moraju biti svjesni da njihovi postupci nose veliku odgovornost, kao što sam siguran da zenički muftija zna u koje vrijeme (očigledno preuranjenoj predizbornoj kampanji) je sjedio i s kim, te kakvu poruku šalje njegovo prisustvo na toj “usputnoj”, “neobaveznoj”, “poslije pijace”, kahvi. Skrivanje namjera iza neformalnih susreta, s objavama na društvenim mrežama sa tri kandidata, navodno u interesu građana ili dijaloga, najblaže nije ozbiljno i nije korektno od jednog vjerskog službenika. Kao gradonačelnik Zenice, susretao sam se s poštovanom ulemom, imamima pa i sa samim muftijom, a ti susreti su se održavali u Kabinetu gradonačelnika ili Uredu muftije, ili u džamijama ili na vakufskim dobrima. Radilo se o zvaničnim, javnim, transparentnim susretima koji su gotovo uvijek izrodili neku vrstu podrške za Islamsku zajednicu. I svaki zahtjev Islamske zajednice obrađivao sam pažljivo i posvećeno, te ću to i dalje činiti u budućnosti, u godinama koje dolaze, ako Bog da, i kao gradonačelnik Zenice ali i kao pojedinac, građanin, Bošnjak i musliman. Muftijo, bez obzira na naša različita mišljenja i neslaganja, nikada vam se nisam niti ću se miješati u poslove Muftijstva. Ipak, želim jasno i nedvosmisleno ponoviti da opravdano sumnjam u ispravnost vaših namjera i nemojte se kriti iza vjere, smatrajući da vas niko ne bi trebao kritikovati zbog nikada ne napravljene distance od jedne političke opcije, a to je bar svima u Zenici poznato”, napisao je gradonačelnik Kasumović.