Šta treba sadržavati putnička apoteka?

Da bi izbjegli moguće zdravstvene probleme tokom aktuelnih godišnjih odmora i putovanja, koji bi nam mogli pokvariti ljetovanje, stručnjaci preporučuju da na put ponesemo i određene neophodne lijekove u vlastitoj putnoj apoteci.

Bitno je da lijekovi, koji se nalaze u putničkoj apoteci budu u svom originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu i da su u važećem roku trajanja“, napominje prije svega magistrica farmacije Lejla Baručija, stručna saradnica za fitofarmaciju u INZ.

Njena preporuka je da putnička apoteka sadrži: lijek protiv mučnine tokom putovanja, zatim neki od probiotika, kako bismo spriječili stomačne tegobe, sredstvo za rehidrataciju, da bismo nadoknadili izgubljenu tečnost iz organizma, zatim obavezne analgetike za ublažavanje bolova i protiv povišene tjelesne temperature, ali i gel za ublažavanje iritacije kože prilikom ujeda insekata.

Putnička apoteka po preporuci stručnjaka takođe bi trebala imati i preparat, koji se koristi nakon neke povrede kože, kao i sredstva za obradu i dezinfekciju rane, ali i preparate za sunčenje, koji štite kožu od štetnog ultravioletnog zračenja. (V. Jovanović)