Rukovodstvo Saveza RVI ZDK pozvali zastupnike u Skupštini da ne usvajaju Prijedlog zakona o dopunskim pravima boraca

Rukovodstvo Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj press konferenciji u Zenici ukazalo na razloge nezadovoljstva Prijedlogom Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, koji je na razmatranju na narednoj sjednici Skupštine, u srijedu,31. avgusta, kao druga tačka dvenog reda.

Savez RVI ZDK traži da se ne usvaja ponuđeni tekst ovog Zakona, da se isti vrati na doradu, te da se njegovo donošenje predvidi u godini koja nije izborna.

U Zakonu postoje sredstva ali ih zbog komplikovanih procedura pa i ograničenja ne možemo u potrebnoj mjeri koristiti“, izjavio je Amir Mujkić, predsjednik Saveza RVI ZDK.

Tražimo poboljšanja u oblasti protetike, banjskog liječenja i zdravstvene zaštite“, kazao je Mujkić koji je na ovoj dužnosti od 24. aprila.

Njegov zamjenik, Almir Čamdžić, koji je predsjednik Gradske organizacije ratnih vojnih invalida Zenica podsjeća da je resorni kantonalni ministar za boračka pitanja zakazao sastanak povodom ove problematike dan nakon održavanja Skupštine ZDK što, kako kaže nije imalo smisla.

Žalosno je ako dođe do protesta“, kazao je Čamdžić.

Ratni vojni inalid – amputirac Omer Odobašić je naglasio da se moraju pojednostaviti procedure za ostvarivanje određenih prava po osnovu pomenutog Zakona, posebno za ortopedska pomagala.

Zulkaid Skomorac je ukazao na neka ograničenja u Zakonu, između ostalih da ratnih vojni invalid koji ima firmu ili je suvlasnik nema pravo, između ostalog na dodjelu stana ili udžbenika za svoju djecu. (Š. Babić)