JP ViK Zenica donijelo odluku o otpisu zateznih kamata

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Zenica i ove godine pruža priliku svojim dužnicima da plate glavnicu duga bez plaćanja zateznih kamata. Iz uprave preduzeća pozivaju građane da iskoriste ovu priliku jer nije izvjesno da će i naredne godine ovakva odluka biti donijeta.

Nadzorni odbor VIK-a je i ove godine, na prijedlog Uprave preduzeća donio odluku o otpisu zakonskih zateznih kamata po pojedinim sudskim postupcima ukoliko potrošač izmiri glavni dug i sudske troškove. Ova odluka na snazi će biti do kraja decembra.

„Konkretno vezano za ovogodišnju odluku, možemo napomenuti da se po prvi put ona odnosi na sve potrošače, i na domaćinstva i na privredne subjekte. Motivacija za donošenje ove odluke i njen cilj je da se olakša potrošačima da izmire svoje dugove i da ažuriraju svoje obaveze“, kaže Dženana Sivac, glasnogovornica JP VIK Zenica.

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija ima zavidnu stopu od 95 posto naplativosti svojih usluga. Ipak, trenutno imaju oko 37 hiljada aktivnih sudskih predmeta po osnovu neplaćenih potraživanja.

„U novčanom iznosu mogu reći da je utuženo oko 2,6 miliona maraka kada je u pitanju kategorija privredni subjekti, te oko šest miliona kada su u pitanju potrošači iz kategorije domaćinstva“, kaže Sivac.

Otpis zateznih kamata jeste velika pogodnost za dužnike jer, kako nam kaže Dženana Sivac, među dužnicima ima i onih kojima je kamata postala veća od samog duga.

Iz VIK-a pozivaju građane da iskoriste ovu pogodnost do kraja godine jer ne mogu garantovati da će odluka o otpisu kamata biti donosena i naredne godine. (D. Travar)