Eko forum organizovao performans “Sjajna obećanja, prljavi plamen”

Eko forum Zenica danas je ispred direkcije ArcelorMittal Zenica priredio simbolični performans pod nazivom “Sjajna obećanja, prljavi plamen”, kao dio globalne akcije koja se istovremeno održava u Španiji, Liberiji, Francuskoj, Luksemburgu, Velikoj Britaniji i Bosni i Hercegovini.

Zvanični sponzor Olimpijskih igara ArcelorMittal koji je napravio baklju i čelične olimpijske krugove sa “niskom emisijom ugljika”, suočava se sa izazovom bez presedana da prevaziđe reklamne trikove i postane pravi lider dekarbonizacije industrije i poštovanju ljudskih prava.

Pored zahtjeva koji su postavljeni globalno, za sve ArcelorMittalove fabrike na svijetu, od kompanije ArcelorMittal Zenica zahtijevamo hitno saniranje deponija industrijskog otpada, porukom akcije “Pravi lideri vode računa o svom otpadu“, ukazao je Samir Lemeš, predsjednik Eko foruma.

Pored toga tražimo da se saniraju divlje deponije troske unutar kompanije, jer je to obaveza iz okolinske dozvole“, kaže Lemeš.

Globalna akcija “Koalicija za pravedni čelik” poziva kompaniju da bude “pravi lider koji štiti ljude i planetu” preduzimanjem niza hitnih akcija, investicija u modernu tehnologiju kontrole zagađenja u svim svojim postrojenjima, isplate kompenzacije poljoprivrednicima i zajednicama koje su izgubili sredstva za život zbog rudnika željezne rude i konačne odluke o dekarbonizaciji proizvodnje čelika sa zelenim vodikom kako bi se odlučno prešlo na čelik s gotovo nultom emisijom. (Š. Babić)