Gradonačelnik Fuad Kasumović podržao 6. dane planinara

Gradonačlenik Zenice Fuad Kasumović primio je danas predstavnike Gradskog planinarskog saveza Zenica i planinarskih društava Mladost i Čolan, a razgovaralo se o kontinuiranoj podršci Gradske uprave planinarskoj zajednici Zenice koja broji oko 750 aktivnih članova.

Fokus razgovora gradonačelnika Kasumovića sa Ratkom Antunovićem, Seadom Alijagićem i Sinanom Gluhićem bio je na realizaciji manifestacije “6. dani planinara Zenice” koja će ove godine, nakon jednogodišnje pauze, biti održana od 16. do 18. avgusta na Lastavici.

Tehnički organizatori ove centralne godišnje manifestacije Gradskog planinarskog saveza, koja je u prefiksu planinarska, ali je zapravo namijenjena svim ljubiteljima prirode, djeci i kompletnim porodicama posebno, su Mladost i Čolan. Gradonačelnik u Gradska uprava su i ove godine glavni pokrovitelji, uz čije finansiranje će se opet nabaviti i profesionalni planinarski ruksaci za najmlađe učesnike koji budu organizovano pješačili od Postojna do Lastavice, učestvujući u različitim sadržajima.

U nardnim danima široj javnosti će biti prezentovano mnogo više informacija i detalja, ali je suština da se nastavlja pisati jedna lijepa i poučna planinarska priča koja služi i u svrhe promocije Grada Zenice i njenih sveukupnih  potencijala. Programski sadržaji manifestacije su uglavnom kao i proteklih pet godina, uljučuju i odvojeno pješačenje odraslih i djece, uz edukativne sadržaje i praktične vježbe za najmlađe, takmičenja u tradicionalnim sportskim disciplinama, druženja uz logorsku vatru, zajednički ručak i osvježenje te promociju planinarskih potenci (S.G.)