Zenica domaćin atletskim igrama paraplegičara

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine u Zenici danas organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo i 20. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. Na Atletskom stadionu “Kamberovića polje”, nakon svečanog otvorenja, takmičari iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine takmičili su se u trkama i bacačkim disciplinama.

 “Mislim da danas za ove ljude rezultat i nije najbitniji faktor. Međutim, druženje, sam izlazak iz kuće, iz životne svakodnevnice je dovoljno da su tu, da se druže, osvoje medalju, dakle bitno je da su ovi ljudi izašli iz svojih svakodnevnih okruženja. Za ove ljude rezultat i nije najbitniji faktor”, kazao je Albert Dodik, rukovodilac ovog Saveza.

Albert Dodik

 

 

 

 

 

Ove igre dokazuju da sport nije privilegija samo zdravih, već, naprotiv, osnažuje samopouzdanje i ima izuzetan značaj za održavanje stabilne psiho-fizičke kondicije, posebno kod osoba s invaliditetom. Promocija zdravlja, ljudskih prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom kroz sport jedan je od glavnih ciljeva ovog Saveza, kao i samih igara, dodaje naš sagovornik, zahvaljujući se i Gradu Zenici i zeničkom strukovnom Udruženju porodica oboljelih od dječije paralize, bez kojih, kako kaže, ovo ne bi bilo na ovko dobrom niovu.

Trke u kolicima na 100 i 200 metara, bacanje kugle, diska, koplja i čunja te šah su takmičarske discipline, a iako rezultat nije u prvom planu, ipak će se pojedincima vrednovati ostvreni rezultati za dalja međunarodna takmičenja.

Federalni savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize je prošle godine proslavio 45 godina postojanja. Danas okuplja 14 udruženja iz različitih dijelova Federacije, od Krajine i Hercegovine, preko srednje Bosne do Tuzlanske regije. (S.Gluhić)