Produženo radno vrijeme čitaonice u Gradskoj biblioteci

Gradska biblioteka u Zenici trenutno je u fazi svojevrsnog zatišja.Novitet je to da je čitaonica u centralnom odjeljenju produžila radno vrijeme do ponoći.

To će potrajati do kraja ispitnih rokova na zeničkom univerzitetu. U toku su i pripreme za predstojeće „Ljeto u biblioteci“.

Svjetla u čitaonici Gradske biblioteke ovih se dana kasno gase. Počesto tek oko ponoći. Unutra bude živo ali i savršeni tiho. Tako i treba kada se pripremaju ispiti na nekom od zeničkih fakulteta. Već četvrtu godinu rukovodstvo Gradske biblioteke omogućava studentima da do kasnih sati koriste prednosti mira, udobnosti i obilja literature u čitaonici potrebne za pripremu ispita.“ Imamo lijep odziv studenata. Družimo se ovdje zajedno. Otvorena je samo čitaonica i mogu se poslužiti našom literaturom. Mogu reći da su tu uglavnom studenti Medicinskog fakulteta. Mislim da je ovo dobar primjera toga kako radimo sa jednom grupom korisnika“, kaže nam Nermin Ormanović, direktor Gradske biblioteke Zenica. Tokom boravka u čitaonici studenti mogu koristiti i kafu, sokove i slatkiše iz automata.U čitaonicu se ulazi od strane zgrade Pošte.

U ovoj ustanovi finaliziraju se pripreme za predstojeći tradicionalni program „Ljeto u biblioteci“ koji će ponuditi obilje kurseva i radionica za sve uzraste. „ Najčešći polaznici su ipak djeca i mladi i zbog njih će, da bi se odmorili od škole, program početi sredinom jula.  Imaćemo kurseve stranih jezika kao i svake godine. Imaćemo niz programa za djecu u čitaonici. Imamo namjeru da organizujemo neke kurseve zanatstva. Imaćemo tako knjigovestvo gdje će prisustvovati i neki uposlenici Biblioteke.Imaćemo programe u gotovo svim odjeljenjima“. „Ljeto u biblioteci“ počeće 15.jula i trajaće 30 dana. Za njegovu realizaciju biće potrebni volonteri. Oni koji su zainteresovani mogu se informisati u ovoj ustanovi. (D.T.)