Počeli radovi na postavljanju javne rasvjete u MZ Gornje Crkvice

Na području mjesne zajednica Gornje Crkvice, teritorijalno najveće na području Zenice, jučer je počela izgradnja javne rasvjete.

Od Bolničke kapije 2, kroz Dujmoviće, duž Smetovskog puta, Križa, Novog Sela pa sve do Peševića u naredna dva mjeseca biće postavljneo ukupno 120 sijaličnih mjesta. “Za blizu 2.500 stanovnika ove mjesene zajednice, koja je ujedno i gradska, i prigradska i seoska, to je veoma značajan projekt, ističe njen predsjednik”, Šaban Durmiš, dodajući  kako su mještani prezadovoljni, što pokazuje i činjenica da su i imovinsko- pravni odnosi riješeni bez ikakvih problema. Stubove postavlja zenička firma Neimari, a kablove i sijalice jedna firma iz Sarajeva, kaže Durmiš navodeći kako je povelika vrijednost projekta, jer višemilionski posao je povjeren jednoj firmi. U sklopu ovih radova sijalična mjesta su već postavljena tamo gdje je to bilo moguće.

Inače, ova mjesna zajednica prostire se od benzinske pumpe u Crkvicama, preko Crkvičkog brda pa sve do sela Peševići, obuhvatajući i naseljena mjesta uz put za Smetove. A upravo je neredovan i neadekvatan autobuski prijevoz do Peševića trenutno najizraženiji problem ovih ljudi, kaže Durmiš. “Ovdje su otprilike sve penzioneri, a imamo još građane koji dolaze na groblje, planinare, izletnike i druge osobe koje koriste ovaj prijevoz iz Zenice, čak i mještani Poce. E sad, jedan dan bude kombi od osma sjedišta, drugi dan od 12, a treći dang a nema nikako”, opojašnjava Durmiš.

Dodaje da je dopis o ovom problemu s preporukom najboljeg rješenja, a to je autobus sa najmanje 20 mjesta, uz redovno saobraćanje, upućen je nadležnima u Gradskoj vlast pa se Durmiš nada kako će, nakon nedavog potpisivanja ugovra o javnom autobuskom prijevozu za narednih 15 godina, i ovaj problem biti trajno riješen, na zadovoljsto mještana.

Mimo toga, na području ove mjesne zajednice zadnjih godina realizovano je dosta projekata, a nekoliko bitnih je planirano i u ovoj godini, od gradskih, kanotonalnih do federalnih vlasti, uključujuči vodu, sanaciju klizišta i asfaltiranje dionice puta od raskrsnice za Peševiće do Smetova. Sve u svrhu poboljšanja uslova života ljudi. (S. Gluhić)