U julu nastavak projekta Feminističko čitanje klasika u BNP-u

Nakon uspješnih radionica koje su održane tokom marta u Bosanskom narodnom pozorištu, a na kojima su u okviru projekta „Sexual theatre – Feminističko čitanje klasika“, čiji je nosilac Bosansko narodno pozorište Zenica, bili ugošćeni partneri projekta iz Portugala, Crne Gore i Francuske, projekat je dobio vizualni identitet koji će koristiti do kraja projekta.

Nakon prvih radionica na kojima su se kolegice iz partnerskih ustanova iz navedenih država imale priliku da se upoznaju sa projektom i sa drugim kolegicama iz partnerskih pozorišnih ustanova, nastavak rada na projektu se očekuje početkom jula u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

U julu nas čeka druga faza ovog izuzetno ambicioznog međunarodnog projekta tačnije umjetničke rezidencije. U julu nam dolazi autorica iz Francuske koja će raditi sa timom naših ljudi, dekonstruisat će se srodni stereotipi koje imamo u našim književnim djelima i stvarat će se novi dramski tekst, a potom u 2025. godini planiramo producirati novu predstavu zajedno sa partnerima iz tri druge zemlje te ćemo imati premijernu izvedbu te predstave kao jedan potpuno novi festival koji će biti organizovan u septembru 2025. godine”, kazao je Denis Krdžalić, izvršni producent BNP-a Zenica.

Ovo je prvi projekat koji predvodi jedna javna ustanova iz kulture u Bosni i Hercegovini, a koji je podržala Evropska unija. Projekat je započeo u januaru 2024. godine i završit će u decembru 2025. godine, a cilj projekta je poboljšanje pozorišnih tema i narativa kroz feminističku interpretaciju nacionalnih klasika. Projekat obuhvata šesnaest aktivnosti koje će biti realizovane, a kao rezultati projekta će nastati četiri nova dramska teksta, četiri nove međunarodne koprodukcije predstave, i četiri nova pozorišna festivala. Planirano je da predstave igraju u sve četiri partnerske zemlje u okviru četiri festivala, a za kraj će biti publicirana i knjiga koja će objediniti sve novonastale dramske tekstove kao i metodologiju nastanka istih. (B. Dorić)