Forum građana Zenice organizovao manifestaciju „Tragovima prošlosti u ljepšu budućnost“

Povodom 821. godišnjice Bilinopoljske izjave i 12. aprila, Dana oslobođenja Zenice, Forum građana organizovao je manifestaciju „Tragovima prošlosti u ljepšu budućnost“ u zeničkom parku Kulina bana. 

Uz prigodan muzički program, obraćanja historičara i izložbu najboljih učeničkih radova, proglašeni su i pobjednici, a dodjeljene su im i nagrade te priznanja za najbolje literarne i likovne radove na temu “I stiže proljeće u moj grad”.

“Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 154 rada učenika iz 12 osnovnih zeničkih škola. Mi smo ponosni na ovaj konkurs jer je I ova manifestacija ustvari spoj prošlosti I sadašnjosti a djeca sa svojim radovima ukazuju na potrebu znanja, stvaralaštva I borbe radom I znanjem za BiH”, kazao je Faruk Kadrić iz Foruma građana Zenice.

Bilinopoljska  izjava potpisana je 8. aprila 1203. godine na području današnjeg stadiona Bilino polje u Zenici. Bilinopoljska izjava je dokument, u kojem su poglavari bosanske crkve pred izaslanikom rimskog pape (Ivanom de Kazamarisom), izjavili da se odriču svoje hereze i predstavlja značajan historijski izvor za poznavanje vjerskih i političkih prilika u srednjovjekovnoj Bosni.

“Onaj narod koji ne razumije prošlost, ne razumije ni svoju sadašnjost niti može pokušati predvidjeti budućnost. Ja ove manifestacije uvijek volim da posmatram u savremenom kontekstu odnosno u duhu poslovice da je historija učiteljica života. Danas mi je posebno drago što na ovoj manifestaciji nije fokus na Forumu građana, na Povelji ili nečemu drugom nego na djeci iz zeničkih osnovnih škola koji su zapravo osnovni I najvažniji element baštinjenja bilo čega a naročito onih vrijednosti kojima svi težimo”, kazao je između ostalog profesor doktor Mirza Džananović, profesor na Univerzitetu u Zenici.

U svečanom dijelu programa nastupio je hor Osnovne škole “Vladimir Nazor”. (B.D.)