Zenica: Od početka godine prijavljeno 77 slučajeva velikog kašlja

Na području Zenice od početka godine do danas 77 je prijavljenih slučajeva „velikog kašlja“ i 25 oboljelih od morbila odnosno krzamka.

“Ono što je zabrinjavajuće jeste što od ovih 25 prijavljenih slučajeva morbila, samo u zadnjih sedam dana je prijavljeno novih devet slučajeva i uglavnom je riječ o djeci do šest godina koja nisu vakcinisana”, potvrdila je doktorica Aida Hodo Brdarević, načelnica Higijensko – epidemiološke službe Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica.

U odnosu na proteklu sedmicu, ističu u ovoj službi, došlo je do blagog pogoršanja, ali mi ćemo nastaviti pratiti razvoj situacije kako bismo na vrijeme i adekvatno reagovali. Morbile su jako zarazno oboljenje te očekujemo na jednog zaraženog novih deset tako da je neophodno pratiti stanje.

Medicinsko osoblje ove Službe trenutno je na terenu i obilazi zeničke vrtiće te provjerava vakcinalni status djece koja pohađaju predškolske ustanove a sve u cilju kako bismo mogli napraviti neku procjenu šta možemo očekivati ukoliko se u pojedinim grupama pojavi neko ko je obolio od morbila, kazala je doktorica. Nakon obavljenih dosadašnjih pregleda rezultati nisu ništa bolji nego provakcinisanost kako u Federaciji BiH tako i na području Zenice.

“Teško je govoriti o brojkama djece koja su vakcinisana, ali procjepljenost kada je u pitanju MRP vakcina je nešto iznad 50 posto, a za kolektivni imunitet nam je potrebno 96 posto. Mislim da je samo taj podatak dovoljan. Obzirom na podatke i brojke oboljelih te ukoliko se nastavi trend rasta tj. prijavljivanje novih slučajeva i mi u Zenici možemo očekivati proglašenje epidemije. Naš jedini savjet jeste da roditelji dovedu dijete na vakcinaciju. Za svako dijete koje iz bilo kojeg razloga kasni sa vakcinacijom, a u ovom slučaju posebno apel ukoliko se kasni sa vakcinom protiv morbila i velikog kašlja, roditelji mogu dovesti dijete svaki dan u naš vakcinalni centar u Službu za zdravstvenu zaštitu djece u terminu od sedam do 18 sati svaki radni dan. Jedina efikasna mjera da pobijedimo epidemiju jeste vakcinacija”, kazala je Aida Hodo Brdarević, načelnica Službe za higijenu i epidemiologiju u Javnoj ustanovi „Dom zdravlja“ Zenica.  (B.D.)