Ambasador Indonezije na iftaru u Ričicama

Naselje Ričice prvi put je u svom višestoljetnom postojanju doživjelo posjetu jednog ambasadora.

Sinoć u vrijeme iftara u ovaj kraj podno Smetova posjetio je Njegova ekselencija Roem Kono ambasador Indonezije u BiH sa saradnicima. Sadnja stabla prijateljstva, akšam namaz, zajednički iftar, izložba crteža i prigodan kuluturno umjetnički program bili su program posjete visokih gostiju džematu Ričice u organizaciji Udruženja Mostovi prijateljstva Zenica.

Domaćini su bili i džemat i mjesna zajednica, ali i udruženje žena Ričice Zehra. Po dolasku diplomatskih gostiju odmah je posađeno drvo prijateljstva, koje će kako je rekao ambasador rasti u veliko stablo, baš kako treba da raste prijateljstvo mještana Ričica i Indonezije.

„Mnogo sam zadovoljan što smo danas ovdje u Zenici u Ričicama, zanima me ovdašnja kultura i tradicija i saznao sam kako svoje slobodno vrijeme tokom Ramazana provode ljudi koji tu žive“, kazao je Nj.e.Roem Kono, ambasador Indonezije u BiH.

Zajedno s domaćinima i organizatorima posjeti su prisustvovali i predstavnici društveno-političkog života Zenice, a crteži predstavljeni na izložbi pred ričičkom Džamijom šehida, bili su poklon za dugo sjećanje ambasadoru od najmladjih mještana ovog zeničkog naselja.

„Svima je večras lijepo, ugodno, prijateljski. Sa nama su i Nebojša Nikolić, ministar u Vladi ZDK, Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, bivši zastupnik Jasmin Duvnjak, predsjednici okolnih mjesnih zajednica…“, nije krio radpst predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva Jasmin Imamović.

Njegova ekselencija ambasador Kono saznao je i o 16 ričičkih šehida, čije se slike nalaze u dvorištu džamije, koja se ovdje nalazi već stoljećima. Prema riječima mještanina Munira Terzića, prvi objekat džamije izgradili su vojnici sultana Fatih  Mehmeda još u 15 stoljeću.

Mostovi prijateljstva, udruženje čija je misija jačanje veza sa prijateljskim državama sa ambasadom Indonezije u našoj zemlji, ostvarili su već izvrsnu saradnju posebno s bivšom amabsadaricom. Jučerašnja posjeta bila je prilika da se sazna više o kulturama Bosne i Indonezije, zemlje sa 240 miliona stanovnika koja se prostire na 17 000 ostrva. Nakon akšam namaza i zajedničkog iftara upriličen je prigodan muzički program u kojem su medju ostalim nastupili hor „Ljubičica“ Ričice i izvođač Omer Kadrić.  A.H.