Nutricionistici: Četiri napitka za jačanje imuniteta i duži život

U potrazi za dužim, zdravijim životom, naš imunološki sistem igra ključnu ulogu, a jedan od najboljih načina da ojačamo svoj imunitet jest promjena prehrane. Odbrambeni mehanizam našeg tijela protiv patogena i bolesti zahtijeva podršku i prehranu kako bi optimalno funkcionirao. Srećom, postoji mnogo zdrave hrane i pića koje možemo dodati u svoju prehranu kako bismo učinili upravo to.

Nutricionistica Krutika Nanavati otkrila je četiri napitka za jačanje imuniteta koji također doprinose općem blagostanju i potencijalno produžuju naš život.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj nije samo ukusno i blago kofeinsko piće, već donosi i brojne zdravstvene prednosti.

“Zeleni čaj je prepun antioksidansa, posebno epigalokatehin galata (EGCG), za koji je dokazano da poboljšava imunološku funkciju”, rekla je nutricionistica za SheFinds. Ovi antioksidansi bore se protiv upala, štite stanice od oštećenja i jačaju imunološki sustav.

2. Sokovi od citrusnog voća

Agrumi poput naranči, grejpa, limuna i limete sadrže dovoljno vitamina C, nutrijenta ključnog za sprječavanje infekcija. Nanavati naglašava: “Vitamin C igra ključnu ulogu u podržavanju različitih staničnih funkcija imunološkog sustava te potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, bitnih za borbu protiv infekcija.”

Dodavanjem vitamina C u svoju prehranu putem ovih ukusnih sokova možemo pomoći tijelu da napreduje najbolje što može, što potencijalno promiče i dugovječnost.

3. Čaj od đumbira

Đumbir ima dugu povijest medicinske upotrebe, posebno zbog svojih protuupalnih svojstava.

“Gingerol, bioaktivna tvar u đumbiru, može pomoći u smanjenju rizika od infekcija inhibiranjem rasta raznih bakterija i mogućim antivirusnim učincima”, objašnjava nutricionistica. Konzumiranjem ovog ukusnog čaja, tijelo održavamo zdravim.

4. Smoothieji od bobičastog voća

Bobičasto voće, poput borovnica, jagoda i malina, prepuno je zdravstvenih dobrobiti. Nudi veliku količinu antioksidansa, posebno flavonoida, koji su neophodni za imunološku obranu.

“Redovita konzumacija bobičastog voća može poboljšati funkciju imunološkog sustava, smanjiti upalu i zaštititi nas od oksidativnog stresa”, zaključila je Nanavati. (N1)