Univerzitet u Zenici ozvaničio početak realizacije projekta SMEQA

Univerzitet u Zenici ozvaničio je danas početak realizacije projekta SMEQA- Erasmus EDU-2023-CBHE-STRAND-3, vrijednog 936 hiljada eura a kojeg u cjelosti finansira Evropska unija. Ovaj događaj okupio je rektore 19 javnih i privatnih univerziteta iz BiH, univerziteta iz Zagreba i Ljubljane kao i Agencija za priznavanje diploma iz Hrvatske i Slovenije. Prisutni su bili i zvaničnici Vlade ZDK i Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH.

Prvi put od osnivanja, Univerzitet u Zenici je koordinator jednog Erasmus-Plus programa, naglasio je prof.dr Jusuf Duraković, rektor ove ustanove.

„Ovim pokazujemo da se možemo suočiti sa izazovima koji se pred nas postavljaju. Danas se u Zenici okupilo 19 univerzitetskih rektora iz naše zemlje te njihove kolege iz Hrvatske i Slovenije. Cilj je da se da odgovor na potrebu poboljšanja kvaliteta sistema visokog obrazovanja. Da, na neki način, pomognemo našoj razvojnoj agenciji HEA da što prije postane članica međunarodne asocijacije ENKA i da harmoniziramo neke standarde po pitanju akreditacije studijskih programa u BiH.“

Enes Hašić, direktor Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, napominje kako je ovo jedan od najvećeih projekata koje u BiH finansira Evropska unija. „ On nam obezbjeđuje da u naredne tri godine imamo materijalne i sve druge mogućnosti da u fokus svih pitanja razvoja visokog obrazovanja u BiH stavimo pitanje njegovog kvaliteta.Ovo je vrlo značajno jer naša budućnost i uključenje u evropske integracije doslovno zavisi od kvaliteta visokog obrazovanja.“

Suad Muhibić, direktor Nacionalnog ureda Erasmus plus u BiH podsjeća „da Erasmus program daje šansu našim studentima i profesorima da odu na univerzitete  u inostranstvu a njihovim kolegama iz drugih zemalja da dođu u našu zemlju. Ovo je jedan primjer projekta i mi se nadamo da će on dati konkretan doprinos u daljem poboljšanju kvaliteta obrazovanja u BiH“. Ovaj projekat teško bi uspio bez podrške institucija vlasti. „ Koristim priliku da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovom projektu. Želim da čestitam onima koji su ga izradili a posebno Univerzitetu u Zenici koji je koordinator. Suština projekta je da razvijamo modele akreditacije studentskih programa koristeći iskustva naših partnera iz Evrope ,Hrvatske i Slovenije. Nadam se da ćemo u naredne tri godine značajno iskoristiti ovu priliku i pojačati kvalitet visokog obrazovanja“, kazao je Mirza Mušija, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK. Projekat je vrijedan 936 hiljada eura a njegova realizacija trajaće tri godine. (D.T.)