Poznati laureati najviših javnih priznanja Grada Zenica

Jučer je održana sjednica Gradskog vijeća Zenica na kojoj se raspravljalo o 9 tačaka. Vijećnici su razmatrali te prihvatili Prijedlog Odluke o prodaji neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u Poslovno-rekreativno-turističkoj zoni Zenica-jug.

Na sjednici se raspravljalo o Odluci o povjeravanju parking prostora u krugu Kantonalne bolnice Zenica na upravljanje, korištenje, unaprjeđenje i održavanje JP “Parking servis” d.o.o. Zenica. Posebno je naglašena važnost regulisanja organizovanog parkinga u prostoru kompleksa zeničke bolnice. Po riječima direktora pomenutog Javnog preduzeća, rješenje je proizašlo uz konsultacije s menadžmentom bolnice, a sve u cilju organizovanijeg i fleksibilnijeg pristupa pacijenata, ljekarskog osoblja te drugih posjetitelja bolničkim odjelima, te je Odluka prihvaćena.

Nakon duže diskusije te pojedinačnog glasanja gradskih vijećnika, većinom glasova usvojen je i Akcioni plan za definisanje i mapiranje rekreativnog i profesionalnog sporta, s predloženim Zaključkom o formiranju komisije za praćenje, implementaciju i provođenje Akcionog plana.

Vijećnici su usvojili i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o komunalnim djelatnostima zajedničke potrošnje, Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o javnom redu i miru te Prijedlog Rješenja o razrješavanju i imenovanju člana stalne komisije za provođenje postupka javnih konkursa – nadmetanje (licitacija) za raspolaganje neizgrađenim građevinskim zemljištem u vlasništvu Grada Zenica.

Usvojena je i Informacija o realizaciji Programa mjera za utrošak poticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2024. godini.

Posljednja odluka na današnjoj 42. sjednici Gradskog vijeća bila je prihvatanje Odluke ocjenjivačkog suda za dodjelu javnih priznanja i nagrada. Odlučeno je da “Grb Zenice” dobije Selver Keleštura, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu na unapređenju rada i funkcionisanja Gradske uprave.

“Nagrada Zenice” dodijelit će se Hulahop d.o.o. za filmsku produkciju i usluge u kulturi, za afirmaciju Zenice i jačanje njenog ugleda u zemlji i svijetu, Amri Mehmedić, za izvanredan doprinos u razvoju Grada Zenica, za unapređenje kvaliteta života, te afirmaciju Zenice i jačanje ugleda u zemlji i svijetu, te Harunu Porči, za doprinos u oblasti kulture i tradicije, za humanitarni i volonterski rad, afirmaciju mladih žena i angažovanost u lokalnoj zajednici. Dok će se “Plaketa Zenice” dodijeliti Salihu Dilaveru, za djelatnost kojom doprinosi razvoju i afirmaciji Zenice.

Sjednica je završila u svečarskom tonu, uz aplauze te izraze čestitki laureatima najviših priznanja Grada Zenica. Svečanost uručenja bit će upriličena, tradicionalno, na Dan Zenice.