Studenti zeničkog Politehničkog fakulteta učestvuju na „Security Excellence Hackathon“-u

Ovog vikenda, Sarajevo će postati epicentar inovacija u oblasti cyber sigurnosti i etičkog hakiranja.

„Security Excellence Hackathon“, jedinstveni takmičarski i edukativni događaj, okupit će stručnjake_inje, studente_ice i entuzijaste_ice iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz Evrope.

Domaćin Hackathona je Centra za izvrsnost u cyber sigurnosti (Cyber Security Excellence
Centre – CSEC), a organiziran je pod pokroviteljstvom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.
Cilj ovog Hackathona je promovirati svijest o cyber sigurnosti kroz praktično iskustvo i edukaciju.
“Sarajevo se pridružuje globalnoj borbi za sigurnost u digitalnom svijetu. Security Excellence Hackathon nije samo takmičarski događaj; to je platforma koja promoviše zajednički rad, inovaciju i edukaciju u oblasti cyber sigurnosti. Kroz ovaj hackathon, želimo osnažiti mlade talente, podići svijest o rastućim cyber prijetnjama i promovirati etičko hakiranje kao ključnu komponentu u zaštiti digitalnih sistema. Ovaj događaj predstavlja naš zajednički korak prema stvaranju održive i sigurne cyber sigurnosne zajednice, kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire. Radujemo se što ćemo zajedno sa stručnjacima, studentima i entuzijastima razmijeniti ideje i pružiti podršku u izgradnji sigurnije digitalne budućnosti”, izjavio je Predrag Puharić, direktor CSEC-a.
Događaj će se održati 24. i 25. februara u Dječijoj kući Novo Sarajevo, a okupit će gotovo pedeset studenata i studentica iz cijele Bosne i Hercegovine – sa sljedećih fakulteta: Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, Politehnički fakultet u Zenici, Fakultet informacionih tehnologija Mostar, FIT – Sveučilište Vitez, Internacionalna poslovno-informaciona akademija Tuzla, SSST i Internacionalni Burč univerzitet.

Hackathon će obuhvatati takmičarske segmente kao što su Capture the Flag (CTF) i Hack the Box (HTB), gdje će učesnici_e imati priliku testirati svoje vještine u rješavanju sigurnosnih izazova. Također, timovi će se takmičiti u Security by Design Challenge, izazovu koji podrazumijeva izgradnju sigurnih aplikacija i sistema.
Studenti_ice raspoređeni su u timove, od kojih će prva tri osvojiti vrijedne nagrade. Prva je učestovanje na prestižnom, vodećem događaju o cyber sigurnosti “Infosecurity Europe 2024” u Londonu. Drugo mjesto osvaja učešće na NetWork konferenciji u Neumu, a treće Microsoft tehnički kurs.
Osim takmičarskog aspekta, edukativni segment će okupiti stručnjake iz Evrope koji će podijeliti svoje znanje i iskustvo. Među gostima iz inostranstva očekuje se dolazak Svetlane Abramove sa Univerziteta u Innsbrucku, Austrija te Adama Zagoreckog sa Unverziteta Cranfield, Velika Britanija.