Posjeta mjesnim zajednicama – definisati projekte koje će finansirati Grad Zenica

U sklopu planiranih posjeta mjesnim zajednicama gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima boravio je danas u Ričicama, Peharama, Donjoj i Gornjoj Gračanici, te Donjoj Vraci.

Cilj ovih posjeta je kroz razgovor sa građanima definisati projekte prije svega infrastrukturne prirode koji će se finansirati iz budžeta Grada u tekućoj, 2024. godini. Tokom posjete mjesnoj zajednici Pehare građani su najviše potrebe iskazali za izgradnjom kanalizacije, putnom infrastrukturom, te rasvjetom. Ono što je karakteristika za ovu mjesnu zajednicu jeste da dosta projekata čeka realizaciju jer su problem neriješeni imovinsko-pravni odnosi, odnosno mještani ove mjesne zajednice neće da daju saglasnost za ustupanje svoje imovine.

Obilasci mjesnih zajednica su da bih mogao ići na Vijeće sa prijedlogom investicija za 2024. godinu. Ja sam sretan i zadovoljan, evo i u ovoj mjesnoj zajednici sve je manje zahtjeva što znači da je dosta toga urađeno. Sve ono što ima dozvolu možemo isfinansirati. Evo oni ovdje imaju problem kanalizacije tri kraka i neka riješe imovinske odnose ja sam obećao da će im se to u ovoj godini uraditi”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Problemi koje mi imamo su većinom vezani za infrastrukturu, odnosno kanalizaciju. Imamo obećanje od gradonačelnika da će se uraditi Verostin put, građani Ričica i Pehara imaju isti problem, to je kanalizacija, imamo problema sa putnom infrastrukturom prema Kanalu, otpad koji se nalazi tu blizu pijace. Obećano nam je pa ćemo vidjeti šta ćemo uspjeti završiti”, kaže Haris Muminagić, predsjednik Mjesne zajednice Pehare.

Naš sagovornik kaže da je puno toga u ovoj mjesnoj zajednici i urađeno. Oko četiri kilometra novog asfalta je do sada postavljeno. Dosta toga je urađeno i kada je rasvjeta u pitanju, ali ima nekoliko mjesta koja su ostala tako da se Muminagić nada da će i to biti riješeno u narednom periodu.

Prije završetka posjete Peharama, u znak zahvalnosti za dosadašnju podršku kako njima, tako i mjesnoj zajednici, gradonačelnika i njegove saradnike članovi Kulturno-umjetničkog društva Plamen počastili su tortom. (N. Glibo)