Večeras sa akšam-namazom nastupa mubarek noć Lejletul-miradž

Mubarek noć Lejletul-miradž nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore obilježena je prigodnim programima.

Lejletul-miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika Muhameda a.s. od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Al-Qudsu (Jerusalemu), a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

Muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović govorio je za agenciju MINA povodom Lejletul-miradža, podsjetivši na historijski kontekst u kome se Miradž dogodio, te ukazavši na poruke koje u sebi nosi.

“Prema mnogima, to je bilo u jedanaestoj godini poslanstva, u Mekki, prije Hidžre. Muhammed, a.s., njegova porodica, familija i ashabi su bili u velikim iskušenjima: smrti u porodici, izolacija familije, zlostavljanja pojedinaca i protjerivanje uglednih muslimana. Grupa muslimana je selila u Taif, Abesiniju i druga mjesta. Već tri godine su živjeli izvan naselja u pustinji pod pritiskom bojkota. Godina u kojoj je preselio Poslanikov, a.s., amidža Ebu Talib, supruga Hatidža, r.a., i druge značajne osobe iz života Muhammeda, a.s. Poslanik, a.s., i ashabi su ovu godinu nazvali ‘godinom tuge'”, naveo je muftija Smajlović.

Važna poruka Miradža je namaz za održavanje duhovne veze s Uzvišenim Allahom u pet namaza.

“U odgoju osobe, duhovnom i fizičkom uzdizanju namaz je nezamjenjiv. Namaz odgaja ljudsku ličnost stalnim podsjećanjem na svoga Gospodara, Stvoritelja, Uzdržavatelja i Odgajatelja, što izoštrava osjećaj odgovornosti u svim područjima života kako je objavljeno u Kur'anu Časnom: ‘Namaz sprečava da se čine ružna, nevaljala i bestidna djela’ A Poslanik, Muhammed, a.s., kaže: ‘Namaz je temelj vjere. Namaz je ključ svakog dobra. U namazu oči klanjača sjaju od radosti. Namaz je miradž vjernika.’ Dakle, terapija namaza je put za uzdignuće ljudskog roda. Miradž je veličanstven događaj s punom svrhom, značenjem i brojnim korisnim porukama”, zaključio je Smajlović.

Ova mubarek noć tradicionalno se obilježava u džematima Islamske zajednice prigodnim ibadetima i programima u kojima se evocira sjećanje na ovaj izuzetan duhovni događaj i podsjećaju vjernici i vjernice na važnost iskrenog vjerovanja u nadosjetilne istine vjere o kojima nedvosmisleno govore izvori islama. (N.G.)