“Pink Moon” na sceni BNP-a

Nagrađivana predstava „Pink Moon“ prema tekstu Darija Bevande, u režiji Saše Peševskog i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koja je svoju premijeru imala u januaru 2019. godine, vraća se na matičnu scenu.

Posljednja izvedba predstave bila je upriličena u februaru, 2022. godine, a povratak na scenu na repertoaru je u srijedu, 17. januara u 20 sati u Zeničkom pozorištu.

Pozorišni kritičar Mladen Bičanić je o predstavi napisao.

Rock-opera – nešto kao The Wall. Antiutopijska priča epskih proporcija smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje ostatke ljudskog roda, s elementima psihodeličnog westerna, trash-horrora, space-opere i gomilom pop-kulturnih referenci. Vrijeme i mjesto radnje – bliska budućnost, postapokaliptična i apokaliptična zemlja. Nakon Trećeg svjetskog rata i razorne epidemije kanibalističkog virusa tajnovita Korporacija ovladava svijetom. Lagodan život imaju samo oni koji rade za Korporaciju, ostali žive u bijedi. Devastiranim gradovima haraju motorističke bande, a zbog klimatskih promjena kiša ne prestaje padati“.

Prema riječima Zlatana Školjića, glumca iz predstave:

Pink Moon je predstava koju moje kolege i ja nismo igrali preko dvije godine. Mnogo smo sretni jer uspijevamo vratiti u život i što smo se prisjetili svega što smo proživjeli putujući s ovom predstavom. Nadamo se da će i publika uživati gledajući “Pink Moon” kao i mi ponovo igrajući je“.

Osim rediteljskog angažmana, Saša Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajedno sa scenografom Mensurom Begičevićem, a izbor muzike potpisuje Dario Bevanda.

Uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović. Predstava je od svoje premijerne izvedbe osvojila četiri festivalske nagrade u Jajcu, Brčkom i Zenici.