Objavljen spisak poslova koji će biti najtraženiji u 2024. godini u Federaciji BiH

U sklopu istraživanja tržišta rada 2023/2024, koje na godišnjem nivou provode Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje, organizovano je anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih (bez poslodavaca iz javne uprave, zdravstva i obrazovanja).

Prema veličini najviše je anketirano mikro (41 posto) poslodavaca, zatim malih (47 posto), srednjih (10 posto) i velikih firmi (2 posto), što je u skladu sa strukturom privrede.

Od ukupno 1.248 anketiranih, 781 poslodavac (63 posto) je iskazao potrebu za zapošljavanjem 4.760 novih radnika u 2024. godini, uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja, što je za 15 posto manje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje i ukazuje na to da se procjenjuje usporavanje u novom zapošljavanju u idućoj godini.

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42 posto), zatim trgovini (17 posto), građevinarstvu (13 posto), ugostiteljstvu (11 posto) itd.

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stepena (KV), i to 64 posto. Slijedi tražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stepena (SSS) 19 posto, te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) 6,8 posto.

Najtraženija zanimanja III i IV stepena srednje stručne spreme u 2024. godini prema rezultatima anketiranja će biti: prodavač – trgovac, konobar, bravar, zavarivač – varilac, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, mašinski tehničar. Iskazana je i velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inžinjerima elektrotehnike, sistem inžinjerima, programerima – IT developerima i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inžinjerima.

Skoro 73 posto anketiranih poslodavaca procjenjuje/planira rast obima poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast finansijskog rezultata u 2024. godini, što ukazuje na optimizam to jeste očekivanje i nadanje većine poslodavca u poboljšanju poslovnog ambijenta.

Povećanje plaća radnicima u narednoj godini prognozira 75 posto anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10 posto.

Istraživanje je pokazalo da anketirani poslodavci nove zaposlenike najčešće traže putem ličnih kontakata, zatim korištenjem usluga javnih službi za zapošljavanje, te korištenjem društvenih mreža i vlastite baze podataka.

Cjelovit izvještaj o istraživanju tržišta rada u Federaciji BiH 2023/2024 koji će pored podataka iz ove ankete sadržavati i administrativne podatke sa tržišta rada, bit će objavljen do kraja ove godine. (Klix.ba)