Reakcija gradonačelnika Fuada Kasumovića na Prijedlog budžeta ZDK za 2024. godinu

‘Poštovani građani Zenice i Zeničko-dobojskog kantona,

Čitajući Prijedlog budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu izražavam duboko razoračarenje, jer u ovom Prijedlogu, kao ni u onom Federacije Bosne i Hercegovine djeca Mostara i Zenice nemaju istu važnost.

Naime, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, kao i Federacija Bosne i Hercegovine čini isto, jer u svom Budžetu nije predvidjela niti jednu jedinu marku za realizaciju kapitalnog projekta izgradnje zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici.

Poražavajuća je činjenica, kako 15 godina Kanton nije realizirao nijedan kapitalni projekat u Zenici, a što nije slučaj sa drugim sredinama na području Kantona, pa su se tako gradili mostovi u Jelahu, dvorane u Kaknju, Visokom…

Podsjećam Vladu Zeničko-dobojskog kantona i premijera Vlade da je Zenica središte Kantona, da djeca Zenice žele naučiti plivati i vape za olimpijskim bazenom.

Molim Vas u ime zeničke djece, da u Prijedlogu Budžeta predvidite sredstva za izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici.

Podsjećam Vas i to kako je Zenica, treći grad u državi, a prvi u Kantonu.

Nakon Federacije BiH ni jedna marka nije izdvojena za ovaj važan projekat u Zenici, zbog čega pozivam i Vladu i premijera da u Prijedlog Budžeta za narednu godinu uvrste sredstva za izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici.

Napominjem kako se u Zenici nikada nije realizirao nijedan projekat koji je finansirao Kanton, dok je Grad Zenica zadužen 50 miliona konvertibilnih maraka za regionalnu cestu, glavnu gradsku magistralu, a koji je ustvari kantonalni projekat” ističe u saopćenju gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.