U Bistrici postavljena najveća zastava

Zastava sa ljiljanima koja ima višestruki značaj u historiji Bosne i Hercegovine, a između ostalog i pod njenim okriljem naša domovina je primljena u međunarodne institucije nakon što je postala samostalna država 1992. godine postavljena je danas na vidikovcu u zeničkom naselju Bistrica.

Zastava dimenzija 8×6 metara postavljena je na jarbol visok 24 metra. Vidljiva je sa M17 ceste pored Topčić polja i Nemile.

Ideja je potekla od grupe momaka sa kojima sam radio nekoliko projekata i humanitarnih akcija. Gledajući okolna mjesta željeli smo i mi u našoj mjesnoj zajednici napraviti nešto. Spletom okolnosti na ovu ideju došli smo prije tri mjeseca. Ovo je projekat koji je finansijski bio malo zahtjevan. Išli smo ljudim koje poznajemo, privatnicima, gledali smo sa strane da nađemo sredstva da što manje opteretimo naš narod. Teško jeste bilo, ali ja volim ovakve projekte. Ovo ostavljamo našoj djeci da znaju šta je simbol naše države“, kaže Sanel Oruč, predsjednik građevinskog odbora.

Predsjednik mjesne zajednice Alija Oruč kaže da će ovim činom Bistrica postati turističko mjesto.

Bistrica je predivno mjesto i ova zastava samo upotpunjuje sve ono što smo do sad radili. U prošlosti ovaj kraj je bio poznat po odbrani. Ljiljani su naš ponos i trebaju ostati u trajnoj uspomeni”, kazao je Alija uz napomenu da je livada pored jarbola njegovo vlasništvo i da su svi izletnici dobro došli.“

Na promociji Bistrice velike zasluge idu i historičaru Vernesu Menziloviću.

Očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta je upravo ovaj današnji primjer podizanja ove zastave. Na nama je koliko će biti Bosne i Hercegovine. Zato je ovo svjetao primjer kako se treba raditi i graditi kulturni i nacionalni identitet i ja ovom prilikom čestitam Airsoft klubu Beta na ovako jednom uspješnom projektu“, zaključio je Menzilović./N.G/