Tim USAID-ovog Projekta pomoći lokalnoj upravi održao radionicu sa uposlenicima Gradske uprave Zenica

Tim USAID-ovog Projekta pomoći lokalnoj upravi održao je radionicu i intervjue sa uposlenicima Gradske uprave Zenica, a fokus poludnevne radionice bio je na procjeni kapaciteta Grada Zenica za provođenje ključnih funkcija uprave.

Rezultati procjene će se koristiti za kreiranje paketa tehničke podrške prilagođene konkretnim potrebama Grada Zenica, a kako bi se poboljšala kvaliteta pružanja usluga građanima.

Prioriteti na kojima će se raditi unapređenje u Gradskoj upravi odnose se na tri funkcije: planiranje (strateško i godišnje/trogodišnje), praćenje, izvještavanje i analiza, javno/privatno partnerstvo i upravljanje projektima.

Grad Zenica je jedna od odabranih partnerskih jedinica lokalne samouprave u okviru Projekta pomoći lokalnoj upravi (LGAA) koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). USAID LGAA projekat radi na povećanju učinkovitosti odabranih jedinica lokalne uprave kako bi bolje planirale, upravljale i poboljšale kvalitetu pružanja javnih usluga; podstakle održivi lokalni razvoj i povećale transparentnost i odgovornost prema građanima i poslovnim subjektima što će zauzvrat jačati javno povjerenje i motivirati građane da svoju budućnost grade u Bosni i Hercegovini.