Centar ženskih prava organizovao mirne proteste povodom zločina u Gradačcu

Bosanskohercegovačku i regionalnu javnost danas je potresla vijest iz Gradačca gdje se dogodio zločin u kojem je ubijeno nekoliko ljudi.

Centar ženskih prava Zenica danas je tim povodom održao mirne proteste, a cilj im je bio još jednom, po ko zna koji put, skrenuti pažnju na ovaj sveprisutniji društveni problem.

“Ukazujemo dugi niz godina da ovaj problem postoji i da će se ovakve situacije dešavati. Centar ženskih prava želi na ovakav način da pozovemo naše sugrađane i sugrađanke da se ne oglušujemo na ono što se dešavaa ženama u poridici i van nje. Moramo reagovati jer svaka od nas može biti sljedeća, ovo se ne događa tamo negdje, ovo se dešava svugdje oko nas. Ono što bih poručila institucijama u sistemu zaštite jeste da Centar ženskih prava neće stati sa svojom borbom i ukazivanjem na ovu problematiku i da cijela BiH, sve ženske organizacije će tek sada krenuti sa malo jačim nastupom, protestima i ukazivanjem, sktretanjem pažnje, sankcionisanjem odgovornih koji su na prvoj lini. Do sada smo pokušavali konstruktivno, dijalogom, edukacijom, ali očigledno to ne dopire do onih do kojih treba, a to je da se kaznena politika mora pooštriti, ne može se završavati na uslovnim kaznama, svaki nasilnik zna šta ga slijedi. Mora se poošttriti, mora biti obavezno liječenje i da se institucije pozabave ovim pitanjem, da prate ko izvršava mjere i da se prate te mjere koje se izriču”, kaže Meliha Sendić, predsjendica Centra ženskih prava.

Podsjetimo, kako su prenijeli mediji, bodybilder i fitness trener iz ovog grada u ravavom pohodu ubio je suprugu, te još nekoliko osoba, a nekoliko osoba je i ranjeno. Prema nepotvrđenim vijestima tokom dana i sam izvršilac ovog krivičnog djela je izvršio samoubistvo.